bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je korisna Aloe Vera?

Za šta je korisna Aloe Vera?

Za šta je korisna biljka aloe vera?

Aloe vera je biljka koja pripada porodici Asfodelovama. Ona je dobro poznata ljudima koji su ljubitelji biljne medicine sa svojim brojnim blagotvornim svojstvima i terapeutskim efektima. Listovi aloe vere se sastoje od tri sloja:

- Prvi sloj čine aktivna jedinjenja koja imaju mnogo blagotvornih efekata i nalaze se u unutrašnjem sloju - bistrom aloe vera gelu, koji se sastoji od 99% vode.

U ovom sloju je pronađeno više od 200 korisnih sastojaka, od kojih su neki vitamini i minerali, enzimi, aminokiseline, polisaharidi, masne kiseline. Još pre 5.000 godina ljudi su koristili aloe vera gel kao terapeutsko sredstvo.

Zašto je aloe vera tako korisna

Svi delovi aloe vere mogu se koristiti u različite svrhe i na potpuno različite načine, u zavisnosti od težine i vrste bolesti. Aloe vera se koristi kao lek koji se primenjuje na rane i opekotine ili se uzima interno kao gel, sok, dodaje se zdravim salatama, šejkovima, detoks napitcima, vodi od krastavca i u obliku dodataka ishrani. U mnogim slučajevima se gel ili ekstrakt ove biljke koristi kao dodatak nekoj kozmetici za kožu. A evo i najvažnijih koristi aloe vere:

- Dobar izvor aminokiselina i masnih kiselina. Aminokiseline su važan gradivni blok proteina. Našem telu je potrebno 20 vrsta aminokiselina, od kojih su 8 veoma važne i nazivaju se esencijalnim. Aloe vera sadrži između 18 i 20 aminokiselina, uključujući svih 8 esencijalnih masnih kiselina.

Voda sa aloe verom

- Aloe vera ima prilično dobru količinu masnih kiselina. Sve masne kiseline sadržane u aloe veri mnogo pomažu u ublažavanju simptoma alergije i stomačnih tegoba. Ostale masne kiseline sadržane u aloe veri su linolna, miristinska, kaprilna, oleinska, palmitinska i stearinska;

- Sadrži veliku količinu vitamina i minerala. Ova biljka sadrži vitamine A, C, B1, B2, B3, B4, B6, E, folnu kiselinu. Između ostalog, aloe vera je jedna od retkih biljaka koja sadrži vitamin B12. Minerali sadržani u aloe veri su kalcijum, natrijum, magnezijum, gvožđe, cink, selen, kalijum, bakar, hrom, mangan. Ovi korisni sastojci aloe vere mogu da leče opekotine prvog stepena, štite od oštećenja uzrokovanih radioaktivnim zračenjem, jačaju imuni sistem, poboljšavaju funkciju creva i bore se protiv virusa i bakterija.

- Jača imuni sistem. Polisaharidi sadržani u soku aloe vere pomažu makrofagima - ovo su tipovi ćelija u imunološkom sistemu koje pomažu u borbi protiv virusa. Biljka značajno poboljšava aktivnost imunog sistema, što je posledica visokog nivoa antioksidanata u njoj, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

- Poboljšava varenje i funkciju želuca i creva. Loše varenje može biti posledica mnogih bolesti. Ako sistem za varenje dobro funkcioniše, to je ključ za bolje zdravlje. Aloe vera ima sposobnost da smiruje i čisti sistem za varenje, poboljšavajući njegov rad. Takođe pomaže protiv problema kao što su sindrom iritabilnog creva i refluks kiseline. Takođe smanjuje količinu patogenih bakterija u crevima i pomaže u balansiranju korisne crevne mikroflore.

Aloe vera na koži

- Čini kožu zdravom i lepom. Blagotvorno dejstvo aloe je jedan od njenih najpoznatijih kvaliteta. Zbog činjenice da sadrži veliku količinu vode i to pomaže u obnavljanju kolagena u koži. Činjenica da sadrži veliku količinu vode pomaže u hidrataciji kože, vlaži je i podmlađuje.

- Aloe vera takođe ima analgetički efekat na povrede. Kada uklonite stabljiku aloe vere, stavite je u frižider da odstoji. Zatim se nanosi na opečenu kožu - odmah umiruje.

- Pomaže u detoksikaciji organizma. Aloe vera gel je biljna hrana koja podseća na žele, na isti način kao i alge i čia semenke. Pomaže u kretanju toksina kroz crevni trakt, smanjuje apsorpciju i pomaže da se eliminišu kroz debelo crevo. Ovo pomaže da uklonimo sav otpad iz našeg tela i da ga efikasnije pročistimo.

Da biste iskoristili lekovita svojstva biljke, pročitajte više o:

- čaj od Aloe Vere;

- gajenje Aloe Vere;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest