Iako u zimskom periodu ima povrća i voća od kojih se mogu napraviti sveže vitaminske salate i zimska jela, gotovo da nema domaćinstva koje ne priprema zimnicu.
Kiseli kupus, kiseli krastavci, turšije, sušene paprike, začini zauzimaju značajno mesto u našoj nacionalnoj kuhinji. Ali ne treba preterivati i pripremati velike količine zimnice.
Zimnica se konzumira između novembra i aprila - 25 nedelja.
Znajući ovaj podatak, lako je izračunati približan iznos i količine zimnice potrebne za domaćinstvo.
Šta treba da znamo kada pripremamo zimnicu
- Prerađuje se samo zdravo i zrelo voće i povrće;
- Operite sve pod tekućom i hladnom vodom. Ako se povrće ili voće ljušti, opere se pa ocedi;
- Posuđe u koje se stavlja zimnica mora biti dobro oprano i osušeno (najbolje u zagrejanoj rerni);
- Tegle se ne pune do vrha, već 2 cm ispod ivice. Da ne bi popucale od tople zimnice, zagrevaju se u rerni i stavljaju na zagrejan peškir. Prvo sipajte malo tople smese, rasporedite po zidovima tegle pa sipajte ostatak;
- Svaka posuda ili tegla mora biti označena šta sadrži, kao i datum pripreme;
- Zimnicu čuvati na tamnom, suvom i hladnom mestu. Proveravajte je redovno. Ni u kom slučaju ne ostavljajte zimnicu za sledeću sezonu.
Komentari