Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zimnica - važna pravila koja treba da znate

Zimnica - važna pravila koja treba da znate

GoldGold
Šegrt
84
Zimnica - važne stvari, koje treba da znamo

Iako u zimskom periodu ima povrća i voća od kojih se mogu napraviti sveže vitaminske salate i zimska jela, gotovo da nema domaćinstva koje ne priprema zimnicu.

Kiseli kupus, kiseli krastavci, turšije, sušene paprike, začini zauzimaju značajno mesto u našoj nacionalnoj kuhinji. Ali ne treba preterivati i pripremati velike količine zimnice.

Zimnica se konzumira između novembra i aprila - 25 nedelja.

Znajući ovaj podatak, lako je izračunati približan iznos i količine zimnice potrebne za domaćinstvo.

Šta treba da znamo kada pripremamo zimnicu

Zimnica

- Prerađuje se samo zdravo i zrelo voće i povrće;

- Operite sve pod tekućom i hladnom vodom. Ako se povrće ili voće ljušti, opere se pa ocedi;

- Posuđe u koje se stavlja zimnica mora biti dobro oprano i osušeno (najbolje u zagrejanoj rerni);

- Tegle se ne pune do vrha, već 2 cm ispod ivice. Da ne bi popucale od tople zimnice, zagrevaju se u rerni i stavljaju na zagrejan peškir. Prvo sipajte malo tople smese, rasporedite po zidovima tegle pa sipajte ostatak;

- Svaka posuda ili tegla mora biti označena šta sadrži, kao i datum pripreme;

- Zimnicu čuvati na tamnom, suvom i hladnom mestu. Proveravajte je redovno. Ni u kom slučaju ne ostavljajte zimnicu za sledeću sezonu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest