bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta je limunska kiselina?

Šta je limunska kiselina?

MagdalenaMagdalena
Šegrt
74
Šta je limunska kiselina

Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.

Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije količine sadržane su u citrusima. Limunu i limeti (zeleni limun) daje karakterističan kiselkast ukus. Limun, kao i limeta, sadrže najviše limunske kiseline. Ali drugi agrumi kao što su pomorandže i grejpfrut (pa čak i neko šumsko voće) takođe sadrže velike količine ove kiseline.

Koje su koristi za naše zdravlje od limunske kiseline?

Limunska kiselina se može koristiti kao aditiv za hranu i konzervans i može se koristiti za čuvanje vitamina C. Koristi se u konzerviranju, zamrzavanju i sušenju hrane i namirnica.

Najvažnija uloga limunske kiseline je njeno učešće u metabolizmu i to je jedna od najvažnijih korisit. U stvari, ciklus limunske kiseline (takođe poznat kao Krebsov ciklus) je metabolički put kojim se hrana razlaže na vodu, ugljen-dioksid i energiju.

Limunska kiselina takođe može sprečiti ili usporiti stvaranje kamena u bubregu. Kada je limunska kiselina u urinu, ona se vezuje za kalcijum, razgrađuje male kamenčiće koji se mogu formirati i zaustavlja stvaranje većeg kamenja promenom pH vrednosti.

Još jedna korist limunske kiseline je da povećava apsorpciju određenih minerala u telu kao što su magnezijum, kalcijum i cink.

Koje namirnice sadrže limunsku kiselinu?

Citrusi sadrže limunsku kiselinu

Limunska kiselina se najčešće prirodno nalazi u citrusnom voću i sokovima od citrusa, ali je takođe prisutna u manjim količinama u drugom voću. Neke namirnice koje prirodno sadrže limunsku kiselinu uključuju su:

- Limun;

- Limeta;

- Grejpfrut;

- Pomorandža;

- Ananas;

- Trešnja;

- Malina;

- Jagoda;

- Brusnice;

- Grožđe;

- Daradajz.

Limunska kiselina se proizvodi i koristi kao dodatak ishrani. Oko 70% proizvedene limunske kiseline koristi se kao dodatak ishrani, ali se takođe koristi u lekovima i nekoj kozmetici.

Limunska kiselina se koristi i kao prirodni pojačivač ukusa i kao konzervans u raznim namirnicama, kao što su džemovi i želei i konzervirano voće i povrće. Takođe se koristi u sladoledu, voćnim napitcima, bombonama i gaziranim pićima.

Limunska kiselina pomaže da reguliše kiselost, ali deluje i kao antioksidans. U konzerviranoj hrani, takođe može pomoći u prevenciji botulizma zbog niskog pH i kiselog profila.

Druga primena limunske kiseline je njena upotreba u proizvodnji sapuna i deterdženata, koristi se u bojama za hranu, bojama, kozmetici i farmaceutskim proizvodima kao pufer, kao aktivna supstanca u proizvodnji antivirusnih maramica. Limunska kiselina se koristi u proizvodnoj i građevinskoj industriji, kao i za stop kupke kao deo procesa razvijanja fotografskih filmova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest