Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za uvek ukusno meso na stolu

Saveti za uvek ukusno meso na stolu

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219
Saveti za uvek ukusno meso na trpezi

Navikli smo da meso prihvatamo kao ukusan, ali štetan deo našeg svakodnevnog jelovnika. Meso, međutim, nije samo korisno već i neophodno za organizam. Meso je dobar izvor vrednih minerala, posebno gvožđa. Masne kiseline (linolenska i palmitinska) u mesu štite od raka i bore se protiv virusa.

Da bi meso bilo ukusnije i zdravije:

- Pre kuvanja mesa, uverite se da je potpuno odmrznuto.

- Ne odmrzavajte meso u mikrotalasnoj pećnici.

- Meso je najbolje odmrznuti polako, na primer u frižideru.

- Za brže odmrzavanje, obavezno ga s vremena na vreme okrenite.

- Ne solite sirovo meso pre kuvanja, njegova površina će postati tvrda.

- Ako želite ukusno, sočno kuvano meso, na primer za salatu, meso u velikom komadu stavite u ključalu vodu na jakoj vatri, a nakon što voda ponovo proključa, smanjite vatru na tihu i kuvajte.

- Za bogat bujon uzmite meso sa kostima. Dodajte hladnu vodu i kuvajte na laganoj vatri.

- Mesni bujon posolite pola sata pre nego što je gotov.

Dinstana junetina

- Meso mlade životinje je bolje za prženje, žilavo meso stare jedinke se kuva ili dinsta.

- Meso je bolje dinstati u posudi debelih zidova sa dobro zatvorenim poklopcem na laganoj vatri.

- Ako odlučite da pržite žilavo meso, onda ga pripremite. Čekićem istucite meso, poprskajte sokom od limuna, dajte mu vremena da ga upije. Takođe, meso možete marinirati u senfu nekoliko sati, nakon čega se senf može skinuti sa površine mesa vodom ili papirnim ubrusom. Možete zapržiti meso.

- Pre kuvanja, meso treba popreko u odnosu na pravac mišićnih vlakana. Jelo će izgledati lepše.

- Prilikom prženja mesa u tiganju povremeno ga prelijte masnoćom koja se stvorila tokom prženja. U rerni - periodično prelivajte masnoćom koja se formira tokom pečenja, ili vrućim bujonom. Ovo će pečeno meso učiniti mekšim i sočnijim.

- Da bi nemasno meso bilo sočnije, ono puni se masnoćom tako što se nožem prave udubljenja pa se dodaje masnoća u njih. Da bi se poboljšao ukus mesa, može se napuniti biljem i začinima.

- Da li želite hrskave kotlete? Uvaljajte ih u brašno, premažite umućenim jajetom, a zatim ih uvaljajte u prezle.

Kuvanje džigerice

- Ukusna džigerica. Temeljno očistite džigericu od membrana. Ako se ne odvajaju dobro, potopite džigericu 1 minut u vruću vodu. Isecite na male komade i ostavite u mleku 1-2 sata. Džigericu posolite na samom kraju ili kada je jelo gotovo, inače će postati žilava. Kuvajte 10-15 minuta, u zavisnosti od veličine komada.

- U nedostatku frižidera pre kuvanja sveže meso može da se čuva jedan dan ako je umotano u tanku krpu navlaženu sirćetom. Ili ga marinirajte za roštilj, tako sigurno neće izgubiti svojstva.

- Ako se dimljena kobasica teško ljušti, potopite je u hladnu vodu na pola minuta.

Već znate trikove i korisne savete o kuvanju mesa koje možete koristiti za pečenu svinjetinu ili ukusne šnicle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest