Jedan od najvažnijih uslova da meso bude ukusno na roštilju je marinada. Marinada je odlično rešenje za žilavije komade mesa.
Marinada je tečna smesa koja služi da obogati ukus mesa. Osim začina i maslinovog ulja, u marinadama uvek ima i neki kiseli element - sok od limuna, sirće, vino.
Kisela tečnost omekšava meso i ublažava kiseli ili slatki ukus marinade. Dodavanje šećera marinadi čini da meso ima hrskavu karamelizovanu koricu.
Meso, koje treba da se marinira, uvek treba da stoji u frižideru. Ako meso hoćete da prelivate marinadom za vreme pečenja, kako se ne bi osušilo, treba da ga prelijete na početku pečenja, a ne na kraju, kako meso ne bi postalo kiselo.
Marinada za svinjetinu, teletinu ili govedinu se dobija od 4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 3 kašike konjaka, so i biber. Meso se marinira dva sata.
Komadi teletine srednje veličine se mariniraju u smesi od 100 ml crnog vina, 4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja, 2 glavice luka iseckane na kolutiće, 4 čena belog luka sitno iseckana, 1 lovorov list, 1 kašičice ruzmarina. Meso se marinira 4 sata.
Za marinada za svinjske šnicle srednje veličine je potrebno: 1 glavica luka iseckana na kolutiće, 1 kašika šećera, 1 kašičica senfa, 100 ml maslinovog ili suncokretovog ulj. Marinira se 12 sati.
Da meso ima pikantan ukus, treba da ga istrljate začinima pre pečenja. Smesa može biti suva ili sa uljem.
Za takvu smesu je potrebno 50 g šećera, 70 g soli, 7 g ljute aleve paprike, četvrtina kašičice bibera, četvrtina kašičice origana. Svi sastojci se pomešaju i meso se utrlja, pa se peče.
Komentari