Riba i morski plodovi naročito su korisni delikatesi. Ako volite da ih jedete, uživaćete ne samo u njihovom izvanrednom ukusu, već i u dugotrajnim zdravstvenim koristima.
Međutim, izbor ovih proizvoda takođe ima svoje specifičnosti, a ovi kulinarski saveti će vam pomoći da se uverite da zaista jedete najbolje i najkorisnije proteine u našim omiljenim morskim plodovima.
- Prilikom kupovine smrznutih morskih plodova obratite pažnju na debljinu leda, kako vas ne bi prevarili u težini robe koju kupujete;
- Sveža riba ima crvene škrge, obratite pažnju na ovo pri izboru;
- Mlade jedinke imaju mekše meso. Zbog toga, prilikom kupovine, ne birajte najveću ribu, bolje je uzeti veću količinu manje ribe;
- Pre pripreme ribe, uverite se da je potpuno odmrznuta;
- Smrznuta riba može se odmrznuti u hladnoj slanoj vodi;
- Ribu je lako očistiti od krljušti. Potopite je nekoliko minuta u vrelu vodu, a zatim u hladnu;
- Izbegavajte pregrevanje ribe, jer će postati manje sočna;
- Pre prženja morske ribe pospite je limunom na 10-15 minuta;
- Kada kuvate ribu, preporučuje se da je potopite u ključalu vodu. Postaće mekša i sočnija;
- Da se riba pri pečenju ne kuva, posolite je 10 minuta pre pečenja;
- Pre prženja uklonite višak vlage sa površine ribe tako što ćete je obrisati ubrusom. Tako će iznutra biti sočnija i sa hrskavom koricom spolja;
- Prilikom serviranja ribu ukrasite kriškom limuna;
- Ako sumnjate u svežinu ribe i morskih plodova, ne pokušavajte da to popravite prilikom kuvanja - bacite ih i kupite nove. Vaše zdravlje je vrednije;
- Rakovi se kuvaju samo živi.
Od odabrane sveže ribe možete pripremiti delikatese kao što su:
- pečena pastrmka.
Komentari