Dijeta bez glutena namenjena je svima - onima koji pate od netolerancije na gluten ili se plaše da je imaju, kao i onima koji žele da jedu zdravo i hranljivo, bez glutena.
Gluten je protein koji se nalazi u nekim žitaricama - pšenici, raži, ječmu i ovsu. Netolerancija izaziva ozbiljne gastrointestinalne probleme.
Nova moda koja se širi svetom je dijeta bez glutena. Neki naučnici tvrde da izbegavanje proizvoda sa glutenom smanjuje oksidativne procese u ćelijama. Drugi hvale ovaj način ishrane kao prirodni protivotrov za stres, kao i njegove efekte.
Kada odlučite da izbacite gluten sa svog jelovnika, to nije lak zadatak. Ima ga u pšenici, raži, ječmu, zobi, bulguru, sladu, a samim tim i u svim namirnicama koje ih sadrže. Ovaj specifični protein je obično prisutan u hlebu, testenini, kolačima, keksima i dugoj listi omiljenih grickalica.
Dijeta bez glutena fokusira se uglavnom na zasićenu hranu kao što su krompir i pirinač. Na listi su i pasulj, grašak, leblebija, heljda, kinoa – supernamirnice, koje su i same u prioritetima korisne ishrane.
Sveže meso je dozvoljeno, dok kobasice i prethodno marinirano meso nisu. To je zato što se gluten često koristi za zgušnjavanje i lepljenje, a možda je i dodatno ubačen.
Voće i povrće su u principu dozvoljeni. Ne sadrže navodne proteine, kao i većina mlečnih proizvoda.
Ljudi koji slede takvu ishranu treba da imaju dobro oko za etikete. Neki od sastojaka koji sadrže gluten su očigledni, ali neki su prikriveni poput slada (napravljenog od ječma) i hidrolizovanih biljnih proteina (često sadrže pšenicu). Kada sami pripremate hranu, izaberite brašno bez glutena.
Zob, s druge strane, ne sadrži gluten, ali može pojačati simptome kao što su bol u stomaku, nadimanje i dijareja.
Postoji nekoliko drugih stvari koje treba imati na umu kada držite dijetu bez glutena. Kao što je činjenica da mnoge industrijski pripremljene smese za doručak takođe sadrže gluten. Mnoge od njih sadrže pšenični skrob ili dodatke slada.
Dobra alternativa su doručak od kukuruza ili pirinča. Takođe znajte da se skoro sve vrste testenina prave od pšenice - pažljivo birajte špagete, testenine i makarone kada ste na takvoj dijeti.
Ljudi koji pređu na ishranu bez glutena obično usvajaju ovu ishranu doživotno. Kada odlučite da promenite svoje navike u ishrani u ovom pravcu, najbolje je da se unapred konsultujete sa lekarom ili nutricionistom, koji će vam pripremiti program prilagođen potrebama vašeg organizma.
Pogledajte naše recepte bez glutena.
Komentari