Epikatehin je flavonoid koji je takođe i antioksidans. On može da se nađe pre svega u drvenastim biljnim vrstama. Ova vrsta flavonoida je takođe i bioaktivno jedinjenje, biljna fitohemikalija koja može da se pronađe u malim količinama u hrani kao što je zeleni čaj i čokolada.
Od sve hrane koja sadrži epikatehin čokolada ima najveći sadržaj ovog flavonoida - posebno crna čokolada.
Što je čokolada tamnija, to je veći sadržaj epikatehina u njoj. U 1 gramu crne čokolade sadržano je gotovo 3 mg ovog antioksidansa. Postoji niz istraživanja koja pokazuju da epikatehin ima niz koristi za naše zdravlje.
Zdravstvene koristi epikatehina
1. Ovaj antioksidans pomaže rastu mišića i daje mnogo snage organizmu;
2. Stimuliše povećavanje ugljendioksida, što sa svoje strane dovodi do poboljšavanja cirkulacije krvi, snabdevanja krvi i do naše izdržljivosti;
3. Epikatehin pomaže u poboljšavanju isulinske osetljivosti, pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi;
4. Stimuliše sintezu proteina u mišićima;
5. Ovaj antioksidans smanjuje nivoe holesterola do normalnih za naš organizam;
6. Veoma je koristan i za poboljšavanje zdravlja mozga i srca.
Sve ove koristi epikatehina jasno pokazuju da treba da ga nabavljate ili iz hrane koja ga sadrži ili putem suplemenata.
Kako radi epikatehin
Ovaj antioksidans ima svojstvo da blokira miostatin što pomaže rastu mišića. Miostatin sa svoje strane je vrsta proteina koja sprečava rast mišića. Vršeni su eksperimenti sa životinjama koji pokazuju da se prilikom terapije nekim preparatima koji zaustavljaju sintezu miostatina, primećuje rast mišića.
Postoji niz proučavanja sa epikatehinom koja navode da on pomaže u povećavanju nivoa folistatina koji je posebna vrsta proteina koja se nalazi u mišićima, koji se takođe povezuje sa miostatinom i neutralizuje njegovo delovanje u nešem telu.
Neka naučna istraživanja navode da muškarcima uzrasta otprilike 40 godina koji uzimaju 170 mg epikatehina na dan, što znači 2 mg po kilogramu telesne mase, pomaže u sintezi folistina za 50%, smanjuje mistatin za 16.6%. Postoji proučavanje na Univerzitetu na Hardvardu koje navodi da uzimanje epikatehina smanjuje rizik od smrtnih slučajeva kod bolesti poput dijabetesa, insulta, kardiovaskularnih oboljenja i raka.
Takođe, jedinjenje pomaže i u borbi sa starenjem. Takođe, pomaže u eliminisanju slobodnih radikala iz našeg tela. Deluje izuzetno dobro i kod srčane insuficijencije.
Hrana sa epikatehinom
Takođe je dokazano da ovaj flavonoid poboljšava ne samo količinu krvi, nego i jača pamćenje. Rezultati proučavanja pokazuju da konzumacija crne čokolade pomaže u smanjivanju telesnih masti. Ovo je zbog činjenice što je, kao što smo već spomenuli, u crnoj čokoladi sadržana velika količina antioksidanasa. Da bi efekat ovog flavonoida bio bolji, treba da se uzima 150-200 mg ili više na dan.
Međutim, da biste nabavili takvu količinu antioksidanasa treba da pojedete dosta crne čokolada. Postoji i druga opcija, a to je da ga uzimate u obliku suplementa.
Epikatehin može da se pronađe i u kakau i ima gorak ukus. Velika količina njega je sadržana u divljim jabukama. Epikatehin može da bude nabavljen i putem borovnica, crvenog vina i putem nekog povrća.
Ne postoje ustanovljene kontraindikacije uzimanja epikatehina, zato možete da ga uzimate mirno i bez brige.
A sada je vreme da se pobrinete za svoje zdravlje tako što ćete napraviti nešto slatko pomoću crne čokolade:
- kolači sa crnom čokoladom;
- čokoladni kolačići.
Komentari