Flavonoidi su važan element korisnih supstanci za organizam, jer su antioksidans i regulator metabolizma. Jedan od najboljih načina da dobijete flavonoidnu bombu je konzumacija višanja tokom toplijih meseci u godini.
Mali slatko-kiseli plodovi su veliko skladište vitamina i stoga su ne samo odličan antioksidans, već i antiinflamatorno sredstvo. Evo najvažnijih elemenata u sastavu višanja i njihove uloge za organizam.
Šta sadrže višnje
Sadržaj antocijanina u višnjama
One sadrže antocijanine, smanjujući stepen oštećenja ćelija od oksidativnih procesa, takođe jačajući zidove krvnih sudova. Antocijanini u višnji su mnogo veći nego u trešnji. Oni povećavaju otpornost tela na upale i normalizuju krvni pritisak.
Njihove koristi za dijabetičare su u tome što usporavaju apsorpciju fruktoze. Sadržaj mokraćne kiseline u antocijanima smanjuje rizik od gihta. Kod gihta se kristali mokraćne kiseline talože u kostima, tetivama, zglobovima, a takođe i u bubrezima i drugim organima i tkivima i oštećuju ih.
Sadržaj flavonoida u višnjama
Flavonoidi imaju suštinsku ulogu u sintezi hormona i enzima u telu. Oni igraju ulogu antioksidanata i pomažu u brzom zarastanju rana. Smanjuju jačinu upale i doprinose njenom povlačenju. Oni su tampon protiv bilo kakvih inflamatornih agenasa.
Sadržaj kvercetina
Kvercetin je flavonoid biljnog porekla sa antiinflamatornim, antihistaminskim i antispazmodičnim dejstvom. Glavni je sastojak lekova protiv bolova u zglobovima i stoga je prisutan u lekovima protiv bolova u zglobovima.
Sadržaj vitamina B grupe u višnjama
Vitamini stvaraju uslove za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Oni sintetišu mnoge važne neurotransmitere za dobar vaskularni tonus tela.
Sadržaj kalijuma u višnjama
Ovaj element je ključan za mnoge procese u telu, prenosi materiju u ćelije i učestvuje u biosintezi u njima.
Sve koristi od višanja
Sadržaj svih ovih supstanci u velikim količinama u višnjama čini njihovu konzumaciju izuzetno korisnom za normalan tok važnih životnih procesa.
Osim toga, sadrže malo kalorija i ne ometaju održavanje dobre fizičke forme.
Ovo voće se široko koristi u kozmetologiji za obnavljanje ćelija kože i njihovo ishranu.
Višnje su dijetetski proizvod koji poboljšava varenje, jača organizam i bori se protiv starenja.
Takođe jačaju kardiovaskularni sistem zahvaljujući vitaminu P i kumarinu u svom sastavu, smanjujući visok krvni pritisak i holesterol.
Vitamini i minerali u sastavu jačaju imuni sistem u celini.
Ako imate višnje pri ruci, probajte neki od ovih recepata:
Komentari