Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Neverovatne koristi soka od šargarepe

Neverovatne koristi soka od šargarepe

Sok od šargarepe

Osim što je ukusna, šargarepa je i izuzetno korisna. Ona je izvor nekih veoma važnih hranljivih materija za zdravlje organizma. Stručnjaci preporučuju da pijete sok od šargarepe svaki dan, a koristi će biti vidljive samo nakon nedelju dana.

Da vas ubedimo, evo nekih od neverovatnih koristi od soka od šargarepe:

Sok od šargarepe za prehladu i moždani udar

Šargarepa sadrži ogromnu količinu vitamina, beta karotena i kalijuma. To pomaže u poboljšanju imuniteta i kontroli rada srca. Zbog ogromnog sadržaja vitamina A u beta karotenu, sok podržava sluzokožu unutrašnjih organa, što sprečava infekcije.

Holesterol je visok, pojedite šargarepu

Beta karoten pomaže u snižavanju nivoa holesterola u vašem telu. Blagotvorno deluje na jetru jer pomaže u smanjenju masti i žuči u njoj. Na kraju, ali ne i najmanje važno, kalijum snižava šećer u krvi i sprečava dijabetes.

Vitamin K sadržan u soku od šargarepe pomaže da se krv brže zgruša. Leči rane, jer se telo zasićeno beta karotenom oporavlja mnogo puta brže od rana. Sok takođe pomaže u zaštiti desni.

Sok od šargarepe pomaže i u prevenciji raka. Stručnjaci se slažu da što više karotenoida uzimamo, to smo manje izloženi riziku od raka bešike, prostate, debelog creva i dojke.

Šargarepa

Šargarepa ima veliku količinu eteričnih ulja koja pomažu u smanjenju pojave akni.

Kada se uzme, beta karoten se u organizmu pretvara u vitamin A. Poznato je da ovaj vitamin sprečava degradaciju ćelija i na taj način zaustavlja pojavu bora i starenje.

Još jedna funkcija soka od šargarepe, koja blagotvorno utiče na naš izgled je da beta karoten pomaže da se poboljša rast naše kose.

Pokazalo se da sok pomaže u zaštiti nerođenih beba od infekcije.

Vitamin A, sadržan u narandžastom povrću, pomaže telu da se oporavi nakon napornog treninga i pomaže u rastu mišića.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest