Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Popularni holandski sirevi

Popularni holandski sirevi

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
482
Gauda

Holandija ima i dva brenda - sireve i lale. I jedno i drugo je poznato i voljeno gotovo jednako. Zapravo, meštani su toliko ponosni na svoj sir da osećaju veliku radost kada ga prodaju, a ne kada ga jedu. Danas holandske kompanije proizvode na stotine miliona kilograma sira, od kojih se veći deo izvozi u države po celom svetu.

Neke od najpozantijih vrsta sireva nose nazive starih holandskih gradova gde su bili prodavani vekovima. I uprkos tome što su se tradicije spremanja sira malo ili mnogo promenile, njihovi kvaliteti ukusa su isti.

Gauda je tradicionalni holandski tvrdi sir sa pravom impresivnom istorijom i sačuvanim tradicijama u proizvodnji. Kao i većina vrsta sireva, Gauda takođe ne pravi izuzetak, i krštena je po gradu u kom je stvorena. Grad Gauda se nalazi u Južnoj Holandiji, u blizini Roterdama. Istorija ukusnog delikatesa počinje 1184. godine, što ga pretvara u jedan od najstarijih sireva. Čak se tvrdi da je sami francuski kralj Luj XIV bio njegov ljubitelj.

Kada odstoji, ukus sira gauda čuva svoju slatkoću, ali postaje oštriji, a dimljena gauda poseduje ukus muskatnog oraščića.

Edamer

Edamer je takođe poznati holandski sir, čuven po svojoj jarkoj crvenoj kori od voska. U njegovoj rodnoj zemji konzumira se i onaj sa žutom korom od voska, a crna kora znači da je sir sazrevao barem 17 nedelja.

Proizvod se proizvodi od kravljeg mleka i kršten je po pristaništu Edam. Obično se konzumira mlad, dok je njegova konzistencija elastična i mekana, a ukus sladak i orašast. Kod zrelijih sireva ukus je pikantan i sa oštrim završetkom.

Limburger je vrsta mekog sira od kravljeg mleka koje se proizvodi u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj. Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku.

Limburger

Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu. Limburger je zapravo grad koji je pre dosta vekova bio na teritoriji Holandije, ali danas je područje podeljeno između Belgije i Nemačke. Eto zašto oni imaju pretenzije na autorstvo mlečnog deliaktesa.

Njegov ukus se odlikuje pikantnošću, a aroma je jaka. Po kori često ima bele tragove buđi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest