Mimolet Sir

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4187
sir Mimolet

Mnoge sirevi imaju svoje legende, obogaćene divovima, kiklopima, borbama mačevima, mesecom i drugim bajkama. Za okrugli i veoma tvrdi francuski mimolet sir je vezana veoma zanimljiva legenda.

Legenda kaže da je Napoleon bio u žestokoj borbi protiv Prusa kada mu je iznenada ponestalo topovskih đuladi. Posegnuo je za sledećom najboljom stvari, kolut sira Mimolet, kojim je punio topove i pustio ih da polete sa strahovitim efektom. To nije bio glavni razlog zašto je Napoleon dobio bitku, ali je svakako pomogao njegovoj vojsci da preživi i da se bori do kraja.

Zapanjujuće činjenice o ovom čudnom i ukusnom siru pokazuju da legende o njemu imaju svoju osnovu u stvarnosti. Hajde da joj uđemo u trag.

Istorija sira Mimolet

Mimolet (Mimolette) je tvrdi sir od kravljeg mleka koji se proizvodi u Normandiji, Bretanji i drugim delovima Francuske. Neki kažu da potiče iz Lila u Francuskoj, dok drugi veruju da je prvi put napravljen u Holandiji.

Sir mimolet može se pratiti unazad do 17. veka, tačnije u vreme vladavine kralja Luja XIV. Njegov glavni ministar (premijer) Kolber zabranio je uvoz mnogih stranih dobara, poput sira Edamer. U Flandriji, najsevernijoj oblasti Francuske, gde su seljaci imali jake kulturne veze sa Holandijom, Edamer je posebno nedostajao. I danas se holandski može čuti kao maternji jezik u ovom delu Francuske. I tako je Edamer prokrijumčaren u Francusku protiv kraljevog ukaza.

Vremenom su prkosni francuski podanici počeli da prave svoje sireve po istom osnovnom receptu. Naravno, Francuzi su dodali malo štiha u sve to. Zanatlije su promenile oblik i boju. Zagladili su gornji i donji deo, a zatim dodali prirodnu boju poznatu kao anato, koja daje boju u rasponu od dinje ili šargarepe do svetle bogate mandarine. Mimolet je dobio ime francuski Edamer, iako postoje određene razlike između njih.

Karakteristike sira mimolet

Važna razlika između Mimoleta i originalnog Edamera je mleko. Poređenje ova dva pokazuje kako različite rase krava i trave i bilje kojima se hrane menjaju ukus sira. Mimolet ima intenzivno orašasti i voćni ukus i to ga čini ga popularnim kao grickalicu uz čašu piva.

Mimolet sir je popularan širom Francuske i među početnicima i među poznavaocima sira. Ovo je dobar starter sir i pogodan je i za decu. Zove se i Boule de Lille.

Boule se prevodi kao lopta, kašika ili posuda, a Lil je lokacija podruma u ​​kojima je sir prvi put sazrevao. Ova ukusna poslastica može da se jede mlada, ali za razliku od Edamer sira, obično odležava najmanje šest meseci. Tekstura je tvrda i masna, a boja je svetlo narandžasta.

Kako stari, polako se stvrdnjava i suši, a boja od šargarepe prelazi u narandžasto-braon. Sa dvanaest meseci se zove star, a sa dve godine je već veoma star. Ima čvrstu teksturu sa veoma orašastim ukusom i gustom braon-sivom kožom.

U suštini Mimolet je izuzetno neobičan sir, sferičan poput Edamera, ali sa grubom površinom poput meseca i svetlo narandžastom unutrašnjosti. Kada se iseče, izgleda kao dinja.

Svaki mimolet sir je prečnika 20 cm, težak je između 3 i 4 kg i ima sadržaj masti od 40 procenata. Svi brendirani sirevi se prave od pasterizovanog kravljeg mleka.

Mimolet

Dobijanje mimolet sira

Ako pogledate komad Mimolet sira u prodavnici pomoću lupe, videćete gomilu mrvica koje se stalno kreću, male tačkice koje ponekad poskakuju. Ovo su sirne grinje. To su mikroorganizmi koji postoje svuda, ali posebno vole vlažnu, hladnu atmosferu u komori za starenje sira. Javljaju se u kuvanim, presovanim sirevima nalik mimoletu, probijaju koru, stabilno se kreću ka mekšoj sredini, ostavljajući za sobom cvetni, slatki ukus.

Ako se prepuste sami sebi, grinje sira će preuzeti komad sve dok ne postane nejestiv. Mnoge tvrde vrste sira se tretiraju da bi se odvratile sirne grinje. Na primer, kora parmezana je premazana maslacem, a čedar je tradicionalno umotan u tkaninu. Od Mimoleta ih samo skinu četkom.

Sirne grinje su toliko male da se obično ne mogu otkriti golim okom. Njihovo prisustvo se otkriva po veoma finom braonkastom prahu na kolutu sira. Prodavci sira se šale da ako skinete prašinu sa kore kruga sira i premestite je na novo mesto nekoliko sati kasnije, sir će biti zaražen grinjama. Ova prašina je zapravo nakupina živih grinja, mrtvih grinja, njihovih sekreta i ostataka sira. Zvuči ne baš ukusno, ali je zaista prilično bezopasno, osim ako imate teške alergije na grinje. Grinje su prisutne u svim vrstama suvih proizvoda, kao što su žitarice i brašno, bez izazivanja direktne štete štete ljudima.

Grinje su prisutne na spoljnoj strani tvrdih sireva kao što su Čedar i Mimolet. Obično se mogu očistiti sa kore sira bez uticaja na ukus iznutra. Neki ljudi čak veruju da grinje daju siru više ukusa, kao što je slučaj sa Mimolet sirom. I tako su ova mikroskopska stvorenja deo procesa starenja sira. Nemilosrdno nagrizajući sir, ona se zaglavljuju u kori, prozračuju proizvod i drastično smanjuju njegovu zapreminu. Rezultat je gust, slan sir sa zemljanim, slatkim, skoro karamelnim nijansama.

Jedan od ključnih faktora u ograničavanju oštećenja od grinja je rana intervencija, spomenuto četkanje ili brisanje prašine sa spoljašnje strane sira. Prema rečima jednog stručnjaka za sir, ovaj proizvod je živo biće. Neki sirevi imaju plavu buđ, neki imaju belu boju, neki imaju nekoliko grinja. Sve doprinosi razvoju ukusa.

Štete od sira mimolet

Naučnici nisu sasvim sigurni kako Mimolet grinje daju siru orašastu, voćnu aromu i ukus. Možda same grinje imaju orašasti i voćni ukus. Znamo da se grinja od brašna namerno koristi za pravljenje sira Mimolet i drugih specijalnih sireva, ali očiglednoje da su grinje po siru štetočine u nekim skladištima sira.

Rastu u uslovima višim od 4 stepena i 60 procenata vlažnosti, što je uobičajena praksa skladištenja prilikom zrenja sira. One takođe mogu nositi alergene, zbog čega je sir Mimolet zabranjen u SAD kao alergen.

Mimolet sir u kulinarstvu

Mimolet je jedan od delikatesnih francuskih sireva. Za slavu Francuske kao raja za sir takođe je zaslužan Mimolet.

Bez sumnje, ovaj mlečni proizvod je odličan izbor za ljude koji ne prate vegetarijansku ishranu. Narandžasti sir, zahvaljujući anatu, ima primamljiv ukus maslaca, slan je i ima ukus orašastih plodova i 40 odsto masti, što ga čini idealnim dodatkom salatama, omletima, supama, receptima za testeninu i drugim kuvanim jelima.

Najzreliji mimolet je posebno omiljen u svom ultra-tvrdom stanju i ukusu bliskom lešniku. Njegova čvrsta tekstura i aroma čine ga odličnom opcijom za vino. Najbolje se slaže sa merloom, banjulijem i šerijem, kao i sa bilo kojim slatkim desertnim vinom. Mlada crvena vina takođe se dobro slažu sa ovim sirom, kao i jako pivo.

Ako želite da znate više vrsta ukusnih francuskih sireva, pogledajte i informacije o - Brie siru, Rokfor siru, Bofor siru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji