Najbolja lazanja

30/05/2018
"Da li je ovo najbolja lazanja, koju čovek može da pripremi i proba - definitivno DA "
Priprema70 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno120 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano281
  • Pregledi tokom meseca10
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, od italijanske kobasice
  • mleveno meso - 500 g, teleće
  • luk - 1 velika glavica, žut, iseckan
  • paradajz - 400 g, iz konzerve, pasiran
  • sok od paradaja - 200 ml, iz tegle
  • pasta od paradajza - 1 supena kašika
  • beli luk - 2 čena, izgnječen
  • šećer - 1 supena kašika
  • teleći bujon - 200 ml
  • bosiljak - 1/2 šolje, svež
  • komorač - 1 kašičica, iseckan
  • origano - 1 kašičica, suv
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • peršun - 2 supene kašike, podeljen
  • kore za lazanje - 400 g, kovrdžave (kao bakin kolač)
  • rikota - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • so
  • muskantni oraščić - 1/4 kašičice
  • mocarela - 12 kolutova za pečenje
  • parmezan - 200 g, izrendan
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna je na 180 stepeni.

Kobasicu isecite po dužini i izvadite nadev.

U šerpu stavite dve vrste mlevenog mesa i malo vode, promešajte dok se ne izmrvi. Dodajte iseckan luk, izgnječen beli luk, ostavite na umerenoj vatri dok voda potpuno ne ispaei i ostane na masti.

Dodajte šećer, iseckan bosiljak, komorač, suvi origano, biber i 1 supenu kašiku iseckanog peršuna. Dodajte sav paradajz, paradajz pastu, prelijte telećim bujonom i ostavite da se krčka na veoma slaboj vatri oko 2- 2 1/2 sata (od 9 stepeni, kuvajte između 2. i 3. stepena).

Kore za lazanje stavite u duboku šerpu i prelijte toplom vodom, dobro promešajte da se ne zalepe. Ostavite 30 minuta da odstoje. Izvadite ih i ostavite sa strane da se ohlade.

U posudi pomešajte rikotu, jaje, preostalu kašiku peršuna i muskantni oraščić. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Na dno dubokog pleha sipajte 3-4 supene kašike, oko 1/2 šolje smese sa mlevenim mesom. Odozgo dobro poređajte kore, popunite prazna mesta polovinama.

Razvucite 1/3 smese sa rikotom, odozgo poređajte kriške mocarele, prelijte nadevom sa mesom, pospite parmezanom i poređajte kore, prelijte delom nadeva od mesa, i tako dok ne potrošite sastojke. Pokrijte kriškama mocarele i obilno pospite parmezanom.

Tortu pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.

Izvadite iz rerne, skinite foliju, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 25 minuta.

Ostavite da odstoji oko 20 minuta, servirajte. slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar