Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako treba da se hrani majka tokom dojenja

Kako treba da se hrani majka tokom dojenja

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Kako treba da se hrani majka tokom dojenja

Sve majke na svetu žele svom detetu da daju najbolje od prvih dana njegovog života. Dok je tokom trudnoće pravilna ishrana majke od najveće važnosti za dobijanje esencijalnih hranljivih materija fetusa, nakon rođenja pitanje ishrane dojilje postaje još aktuelnije.

Aspekti posle porođaja postaju dva – kako, zdravom ishranom, majka može da obezbedi i količinu i kvalitet svog mleka za bebu.

Telo žene skladišti masti tokom trudnoće. Nakon rođenja, majčino mleko se proizvodi i iz ovih rezervi i iz hrane koju majka uzima. Tokom perioda dojenja, ženi je potrebno dodatnih 450-500 kalorija dnevno da bi svojoj bebi obezbedila hranljivo majčino mleko.

Dodatne potrebe za kalorijama najveće su tokom prvih četiri do šest meseci dok je beba isključivo dojena. Kada beba počne da jede čvrstu hranu, ove dodatne kalorije mogu nestati.

Koncept hranljivog majčinog mleka

Sastav majčinog mleka je jedinstven za svaku majku i varira ne samo prema individualnim karakteristikama, već je različit čak i u pojedinim delovima dana. Mleko svake majke odgovara njenom detetu, ali ponekad zbog iscrpljenosti organizma tokom trudnoće ili drugih razloga, majčino mleko možda nije dovoljno kompletno da obezbedi sve važne supstance neophodne za pravilan rast novorođenčeta.

Uravnotežena ishrana dojilje je ono što povoljno utiče i na količinu i na kvalitet majčinog mleka, tako da ono zaista bude hranljivo i zadovoljava potrebe da intenzivan rast, kakav u prvim mesecima, zahteva beba.

Često, već tokom trudnoće, žena sazna koja je hrana dobra za nju. U isto vreme, postoje dokazano efikasne hrane za stimulisanje proizvodnje majčinog mleka. Evo nekoliko preporuka za hranu.

Preporuke za ishranu tokom dojenja

Ishrana kod dojenja

- Najmanje jedna trećina dnevnog unosa proteina treba da bude iz namirnica životinjskog porekla, poput ribe, mesa, mleka i jaja. Meso takođe zadovoljava velike potrebe za vitaminom B, gvožđem i cinkom;

- Omega-3 masne kiseline su važne za razvoj mozga i očiju bebe. Pogodna je masna morska riba 2-3 puta nedeljno. Dobri izvori zdravih masnih kiselina su i maslinovo ulje i bundevino ulje, lan, susam i seme bundeve;

- Kalcijum je važan za pravilan razvoj kostiju bebe i uglavnom se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, sardinama, tofu siru, susamovoj pasti;

- Dobijanje vitamina C je važno. Za namenu je pogodno sveže voće i povrće, a za vitamin B možete se osloniti na žitarice (integralne) i meso;

- Jod je veoma važan za bebe, pa će konzumiranje hrane začinjene jodiranom kuhinjskom solju obezbediti ove potrebe;

- Tokom dojenja povećava se i potreba za vitaminima D, E i A. Za većinu njih dovoljna je dobra ishrana tokom trudnoće, a za vitamin D možete se osloniti na sunce;

- Prevlast treba dati sveže kuvanoj hrani. Treba izbegavati prženo, prerađeno i dimljeno meso, kao i nedovoljno kuvano meso.

Pogodna hrana za dojilje

Ishrana dojilja

Održavanje uravnotežene dijete za dojenje je važno jer će prirodne zalihe majke morati u potpunosti da se popune. U brojkama, to znači da je telu dojilje potrebno 5 porcija voća i povrća dnevno, ugljeni hidrati kao što su pirinač, hleb, testenine su takođe obavezni u svakodnevnoj ishrani, jer integralne žitarice obezbeđuju duže sitost i sadrže dobra vlakna. Takođe su vam potrebne 2-3 porcije proteina, dobijenih iz mesa, jaja, ribe, pasulja i drugih mahunarki, kao i nemasnog mleka.

Zdravi obroci, posebno u prvih nekoliko nedelja, veoma su važni. Dobro je uvek imati pri ruci zdrave grickalice da biste utažili glad, kao što su humus, kiselo mleko, hleb integralnog brašna, suve kajsije, gotove supe, pečeni krompir, avokado i nezaslađene žitarice, kao i druga omiljena hrana.

Hrana koju treba izbegavati tokom dojenja

Zabranjene namirnice tokom dojenja

Jesti masnu ribu kao što su losos, skuša, sardina, pastrmka i sveža tunjevina se preporučuje i korisna je za zdravlje dojilja, ali ne treba konzumirati više od dve porcije nedeljno jer postoji rizik od sadržaja žive u njima zbog zagađenja u morima i okeanima. Konzervirana tunjevina se ne smatra delom masne ribe jer se dobre masti gube u procesu konzerviranja.

Mnoge majke veruju da konzumiranje određene hrane čini njihovu bebu nemirnom, ali postoji vrlo malo naučnih dokaza koji podržavaju ovu tvrdnju. Na listi se nalaze luk, kupus, beli luk i prokelj, posebno ako se konzumiraju u velikim količinama, agrumi, paradajz i gazirana pića. Ako se nakon konzumiranja određene namirnice javi bilo kakav problem, ispravno je da se privremeno skine sa jelovnika.

Praktični saveti za ishranu tokom dojenja

- Redovni obroci i doručak su važni, majka mora da nađe vremena za sebe;

- Različita hrana je ključna tačka, jer će buket mirisa i ukusa u majčinom mleku pomoći bebi da kasnije lakše prihvati čvrstu hranu;

- Voće i povrće je posebno važno u jelovniku dojilja jer sadrži neophodne minerale i vitamine;

- Brza hrana nije opcija, kao ni gotova hrana sa veštačkim bojama, zaslađivačima i drugim aditivima;

- Hidratacija je važna, žeđ je jedan od simptoma oksitocinskog refleksa. Pijenje tečnosti je korisno za majčino mleko;

- Vitamin B je neophodan vitamin za dojilje, stimuliše proizvodnju mleka. Ima ga u kvascu i celim žitaricama, pa se preporučuju;

Hrana za dojilje

- Gubitak kilograma, što je cilj svake žene koja se već porodila, treba odložiti do posle dojenja. Ukoliko se ova opcija ne prihvati, može se započeti izbegavanjem određenih namirnica ili uzimanjem manjih količina hrane, ali ne treba zaboraviti da takav pristup može imati negativan uticaj na dojenje.

Mnoge majke su nestrpljive da vrate svoju vitku figuru i strahuju da će dojenje odložiti njihov povratak na željenu težinu pre trudnoće kako bi se ponovo osećale dobro u sopstvenoj koži.

U stvari, dojenje podstiče sagorevanje masti koja se nakupila tokom trudnoće, potrebno je samo strpljenje i razmišljanje o najboljem za bebu.

Misao vodilja pri odabiru menija za majke dojilje je da je svaki organizam jedinstven i da svaka majka za sebe može pronaći drugačiju kombinaciju namirnica koje stimulišu mleko.

Funkcionalne namirnice, koje podržavaju opšte zdravlje i deluju preventivno, osnova su na kojoj je dobro stati u pripremi ličnog jelovnika. Uživanje u hrani je takođe važan element dobrog izbora hrane.

Zadovoljstvo svakodnevnih obroka koje doživljava majčino telo prenosiće se kroz majčino mleko na bebu, a to će podržati proces hranjenja čvrstom hranom, što je veoma važno za mali organizam.

Pogledajte još:

- Obavezna hrana tokom dojenja;

- Hrana za više majčinog mleka;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest