Dojenje je najbolji izbor za ishranu bebe. Majčino mleko tokom prvih 6 meseci života novorođenčeta obezbeđuje sve hranljive materije, tečnost i energiju potrebne za njegov rast i razvoj.
Osim toga, majčino mleko obezbeđuje imunološka tela od majke koja štite bebu od velikog broja infekcija i pomažu mu da se brže oporavi nakon bolesti.
Dojenje smanjuje rizik od autoimunih bolesti i gojaznosti kod dece. Na kraju, ali ne i najmanje važno, stvara izuzetno blisku vezu između majke i bebe, stimuliše mentalni i intelektualni razvoj male osobe.
Karakteristike ishrane dojilje
Tokom dojenja veoma je važno kakvu ishranu poštuje majka. Prvo i najvažnije pravilo je da ovaj proces treba da stvori pozitivne emocije, kako kod majke tako i kod bebe. Zbog toga se ne preporučuje odricanje od omiljene hrane. Glavna stvar je da hrana pogoduje proizvodnji mleka.
Proizvodnja mleka veoma značajno zavisi od unutrašnjeg stanja žene. Sastav majčinog mleka se menja u zavisnosti od toga šta majka jede, ali u svim slučajevima ostaje najbolje za dete. Ako se pridržavate određene uravnotežene ishrane, svojstva mleka će se nesumnjivo značajno poboljšati. Zbog toga je neophodno izbaciti iz ishrane dojilja sve neprikladne namirnice za dojilje.
Hrana koju dojilja treba da isključi iz jelovnika
- Neke vrste ribe - riba je zaista odličan izvor niza hranljivih materija, uključujući esencijalne masne kiseline, proteine i jod. Međutim, postoje određene ribe koje imaju veći nivo žive i drugih štetnih materija. Preporučljivo je ograničiti potrošnju ove vrste riba u periodu dojenja. To je masna riba zbog višeg nivoa štetnih supstanci koje možda nisu dobre za bebu. Bela riba kao što su brancin, orada, morska platika i druge sadrže štetne materije slične onima u masnoj ribi. Školjke takođe treba uzimati u manjim količinama, posebno one sa smeđim mesom;
- Kofein - kofein i alkohol mogu da uđu u telo bebe kroz majčino mleko. Kofein negativno utiče na bebin san. Zbog toga je dobro ograničiti unos kafe. Za trudnice, preporučena dnevna doza kofeina je 200 miligrama, odnosno oko 1 šolja kafe. Ako je reč o čaju – 2 šolje čaja;
- Alkohol - bebina jetra je posebno osetljiva na alkohol jer joj jetra još uvek nije jaka. Preporučuje se prestanak konzumiranja alkohola tokom prva 3 meseca perioda dojenja. Nakon ovog perioda, dozvoljen je, ali najmanje 3 sata pre dojenja i u malim količinama;
– Jaja i orasi – ova hrana izaziva zabrinutost kod dojilja i to često sa dobrim razlogom. Neke majke su zabrinute zbog konzumacije jaja, kikirikija i drugih orašastih plodova koji mogu izazvati alergiju kod deteta. Ovo je moguća opcija, iako nije dokazana. Ako majka nema alergiju, može ih uključiti kao deo uravnotežene ishrane, ali u malim količinama i veoma pažljivo mora pratiti kako beba reaguje na njih;
- Med - još jedan prehrambeni proizvod koji izaziva polemike i nedoumice. Dojilje mogu da jedu med i to će biti bezbedno, ali ne u svim slučajevima. Ovde je važno napomenuti dobro poznatu činjenicu da med, kukuruzni sirup, pa čak i javorov sirup ne treba davati bebama mlađim od 1 godine zbog rizika od botulizma. Razlika je u tome što bebe nemaju dovoljno želudačne kiseline da se nose sa botulinum toksinima. Ponekad je dovoljno da ga majke imaju da ubiju bakterije koje izazivaju botulizam i tako nestaje rizik da se prene bebi kroz majčino mleko. Međutim, ovo je stvar o kojoj treba pažljivo razgovarati sa lekarom;
- Agrumi - većina majki jede citruse bez problema tokom dojenja. U stvari, veoma su korisni kao užina ili kao deo obroka, jer su puni vitamina C. Međutim, postoje i naglasci koji zahtevaju pažnju. Znamo da kiselina u citrusnom voću može uznemiriti bebin stomak. Stoga je potrebno raditi isto kao i sa medom – pratiti reakciju bebe i ako je nemirna ili se pojave simptomi, na primer dijareja, ove plodove treba izbaciti iz ishrane. Tada se vitamin C za majku mora dobiti iz drugih izvora, kao što su tamno, lisnato povrće ili jagode. Voće je dobro uzimati kao zaseban obrok, jer kombinovanje sa drugom hranom dovodi do usporavanje varenja, a to dovodi do fermentacije, koja nije nimalo prijatna za majčin organizam.
Preporuke za hranu sa kojom dojilja treba da vodi računa
Tokom dojenja, majci je potrebno malo više kalorija, proteina i kalcijuma, ali izvori ovih supstanci moraju biti pažljivo odabrani.
Alergene treba izbegavati, posebno ako majka ima problem sa njima.
Ne bi trebalo dozvoliti neselektivni unos hrane bez nutritivne vrednosti. Kao i pridržavanje dijeta.
Hrana koja se preporučuje za vreme dojenja
Majka koja doji treba svu hranu koja joj obezbeđuje zdravlje i energiju. Grupe hranljivih materija koje su važne za održavanje dobrog zdravlja su:
- Voće i povrće - jedite nekoliko malih porcija voća ili povrća svaki dan;
- Vlakna - jedite hranu bogatu vlaknima, kao što su hleb od integralnog brašna, žitarice, povrće, voće i sve one namirnice dodatno obogaćene vlaknima. Vlakna su posebno pogodna za period posle porođaja, jer se tada često javljaju problemi sa varenjem;
- Ugljeni hidrati - trebalo bi da konzumirate više hleba, testenine, pirinča i krompira za više energije;
- Proteini - tokom dojenja vaše potrebe za proteinima će biti dvostruko veće nego u normalnim uslovima. Veliki deo njih mora biti životinjskog porekla. Pogodno i korisno su belo meso, živina, bela riba, jaja, mleko;
- Masti - važan element jelovnika dojilje, gde su važni poreklo i kvalitet. Treba obratiti pažnju na zdrave izvore masti kao što su avokado, masline, orasi i semenke, razne ribe. Hidrogenizovane i trans masti treba izbegavati;
- Mlečne namirnice - one su glavni izvor kalcijuma, joda i proteina. Potreba za kalcijumom se povećava za oko 80% tokom dojenja. Zbog toga je važno u jelovnik uključiti hranu bogatu kalcijumom. Osim mlečne hrane, kalcijum se dobija konzumacijom zelenog lisnatog povrća, badema, susama, tofua, sitnih sardina i smokava;
- Tečnosti - pitanje koje se često zanemaruje. Dojilje treba da popiju oko 700 mililitara ili 3-4 šolje dodatne tečnosti dnevno u poređenju sa periodom pre trudnoće. Tečnosti su potrebne tokom celog dana jer dojilja uvek mora biti dobro hidrirana;
- Gvožđe - u poslednjoj fazi trudnoće beba uzima velike količine ovog minerala na račun rezervi u majčinom telu. Zbog toga, nakon porođaja, nivo gvožđa u telu majke opada. Namirnice koje sadrže gvožđe uključuju školjke, integralna zrna, džigericu, zeleno lisnato povrće kao što su spanać i zelena salata, i crveno meso. Oni će pomoći da se popune ove zalihe.
Pogledajte još:
- Obavezna hrana za dojilje;
- Potrošnja pečuraka tokom dojenja.
Komentari