bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Osnovni proizvodi od soje i njihova primena

Osnovni proizvodi od soje i njihova primena

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Proizvodi od soje

Koristi soje za organizam su brojne. Razumna ishrana obavezno treba da uključuje redovan unos soje ili proizvoda od soje. U tekstu dostavljamo informacije o svim sojinim proizvodima na tržištu i njihove konkretne primene.

Miso. Pravi se fermentacijom soje ili zrna soje. Ima slan ukus. Liči na pastu, uglavnom se koristi u azijskoj kuhinji. Kada se doda u jela, miso daje jedinstven ukus i gustinu njihovoj konzistenciji. Njegova boja varira od svetlo žute do tamno narandžaste.

Sojino brašno. Proizvodi se od celog zrna soje. Dodaje se u mnoga i najrazličitija jela.

Sojine ljuspice. Ispečene, sojine ljuspice mogu da se konzumiraju kao lagani obrok.

Soja sos. Ekstrahuje se iz fermentisanog zrna soje. Ostavlja se da se fermentiše tokom jednog do tri meseca. Smatra se da je soja sos jedan od najvažnijih sastojaka u azijskoj kuhinji.

Sojine klice. Uglavnom se koriste u salatama ili za garniranje.

Sojino ulje. Takođe ima široku primenu.

Sojino mleko. Obično se koristi pre svega u hrani za bebe. Mleko je veoma hranljivo. Uglavnom se daje bebama sa intolerancijom na laktozu. Mnogi sladoledi se prave od sojinog mleka u prahu.

Soja

Tempeh. Predstavlja zamenu za meso. Dobija se nakon fermentacije i termičke obrade zrna soje. Najviše se koristi u indonezijskoj kuhinji. Dobra je alternativa za pravo meso, s obzirom na to da sadrži zdravu količinu masti.

Tofu. Dobija se koagulacijom proteina u soji. Njegova tekstura je porozna. Tofu se pre svega koristi za pravljenje nekih sosova i marinada.

Juba. Ovo je proizvod izvučen iz kajmaka sojinog mleka kao rezultat njegovog zagrejavanja. Proizvod je izuzetno bogat proteinima.

Ne zaboravite da zahvaljujući soji i proizvodima od soje možete nabaviti količinu proteina koja je potrebna vašem telu. Osim toga, njihova konzumacija je izuzetno zdrava s obzirom na to da ne sadrže masnoće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest