Ako ste vegetarijanac ili samo želite da probate smesu od soje i šnicle koje se prave od nje, uzmite u obzir da je soja veoma korisna i sadrži veliki broj korisnih materija, kojih, takođe, ima i u mesu.
Možete koristiti gotove mrvice od soje, a možete i sami napraviti. Za količinu od 15 srednje velikih ćufti će vam biti potrebna šolja i po soje, 3 tanke kršike hleba, šolja svežeg mleka, 1 glavica luka, pola veze peršuna, biber, so, aleva paprika, začini po želji, prezle i ulje.
Soju potopite u hladnu vodu, pa neka tako prenoći. Ujutru operite soju i stavite da se kuva oko sat i po na tihoj vatri, pa je zatim posolite. Neka se soja ohladi, pa je ispasirajte, dok ne dobijete smesu za ćufte.
Luk sitno iseckajte i propržite ga. U mleko umočite kriške hleba, kojima ste prethodno uklonili koricu. Smesi od soje dodajte luk, hleb sa mlekom, sitno iseckan peršun, so, alevu papriku, biber, začine.
Sve dobro pomešajte i napravite ćufte. Svaku ćuftu ualjajte u prezle i pržite u zagrejanom ulju, dok ne porumeni. Ćufte možete ispeći i u rerni, a potrebno je da pre toga tepsiju premažete uljem i da preko svake ćufte kapnete nekoliko kapi ulja.
Ćufte se peku 40 minuta na 200 stepeni, pa ih okrenite na drugu stranu i neka se tako peku 20 minuta.
Možete napraviti ćufte od soje sa povrćem. I za ovaj recept možete koristiti gotove sojine mrvice, a takođe možete koristiti i domaće napravljenu smesu od soje.
Potrebno vam je 250 g smese od soje, 1 veliki krompir, 1 šargarepa, 3 kašike brašna, peršun, so, biber i začini po želji, pola šolje svežeg mleka.
Šargarepu i krompir ogulite i narendajte, pomešajte sa svežim mlekom i ako bude potrebe, dodajte malo brašna, da se zgusne.
Napravite ćufte, posipajte ih brašnom ili, po želji, prezlama i pržite ih sa svih stana, dok ne porumene.
Komentari