bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Vrste supa prema njihovoj osnovi

Vrste supa prema njihovoj osnovi

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1915
Vrste supa prema njihovoj osnovi

Supe mogu da budu podeljene na vruće i hladne, na bistre i one za prelivom, na krem supe i seoske čorbe itd. Međutim, ukoliko želimo da ih podelimo po pitanju njihove osnove one se obično dele na supe od povrća, supe od mesa, mlečne supe i supe od voća.

Supe od povrća se smatraju posebno korisnim i preporučuju se kod držanja mnogih dijeta. One su niskokalorične, s obzirom na to da nije obavezno u njih da bude dodata masnoća i mogu da budu poslužene kako hladne, tako i tople.

Kurban čorba

U njih spadaju poznate za Rusiju, Ukrajinu i Moldaviju šči koji se prave od kupusa i drugog povrća, od graška i francuska supa od luka, Gaspačo Španije i dr.

Supe od mesa takođe mogu da budu raznovrsne. One se preferiraju tokom hladnijih zimskih meseci, iako se tako kod nas rasprostranjeno škembe jede tokom cele godine. Supe od mesa mogu da budu podeljene na to od kog mesa su napravljene, tako što u taj broj ulaze i riblje čorbe.

Ima pilećih supa, svinjskih, telećih, jagnjećih supa i druge vrste supa od mesa, kao i supe od iznutrica različitih životinja i ptica. Među poznatijim supama od mesa mogu da budu nabrojani borš i rasolnik, karakteristični za rusku kuhinju, sapansku supa miso, arapska supa harira, tipična za arapske narode koja se pravi od jagnjetine i servira se za Ramazan i dr, kao i bugarska kurban čorba.

Tarator

Mlečne supe mogu da budu spremljene sa mesom, tako i bez mesa, ali definitivo su prve rasprostranjenije. One se često doaju maloj deci i obično se prave sa grizom, ovsenim pahuljicama ili pirinčem. Mlečne supe su uglavnom krem supe. Karakteristične su z agotovo sve narode, a za Bugarsku najpoznatija mlečna supa neosporno je tarator.

Voćne supe za nas Bugare izgledaju kao nešto sasvim egzotično, ali u zemljama u kojima je voće posebno poštovano, one su široko rasprostranjene. Mogu da budu spremljene od različitog voća i da budu tople ili hladne.

Voćna supa

Kombinuju se kako sa povrćem tako i sa mlečnim ili mesnim proizvodima. Međutim, najpopularnije su one voćne supe koje su napravljene samo od voća ili od voća i povrća i koje se konzumiraju hladne tokom najvrućih letnjih meseci.

Predlažemo vam nekoliko recepata za omiljene supe sa sajta Bon Apeti: Pileća supa, Škembe čorba, Krem supa od graška

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest