Mnogi ljudi pate od takozvane vučije gladi, koja je povezana sa obilnom ishranom. Uglavnom su to oni koji vode previše statičan način života ili oni koji su užurbani u toku radnog dana i ne mogu posvetiti dovoljno vremena za uživanje u hrani.
To su takođe i ljudi koji ne drže nikakav režim ishrane i često jedu samo 1 ili 2 puta dnevno. To neizbežno dovodi do gladovanja, zbog čega osoba počinje da se prejeda.
Obilna ishrana se primećuje i za vreme praznika. Tokom novogodišnjih praznika gotovo je postala tradicija da se pripremaju preteška i masna mesa, garnirana takođe teškim salatama od majoneza. Teški su čak i deserti - baklave, tulumbice, praznične torte i drugo.
Međutim, obilna ishrana krije niz zdravstvenih rizika. Evo samo nekih od njih:
- Prilikom obilne ishrane povećava se kiselost u organizmu, pri čemu se stvara izuzetno pogodna sredina za niz upala;
- Obilna ishrana opterećuje sistem organa za varenje i stvara osećaj težine, nadut stomak, a ponekad se stiže i do mučnine;
- Obilna ishrana opterećuje jetru, a prejedanje masnom hranom krije rizik od steatoze (zamašćivanje jetre, što dovodi do njenog nepravilnog funkcionisanja);
- Prejedanje za vreme praznika, proslava itd. može lako dovesti do akutne retencije - zadržavanja urina;
- Obilna ishrana dovodi do napada žuči, pankreatitisa i gihta;
- Često smenjivanje dana sa bogatom ishranom i dana kada ne jedete gotovo ništa je preduslov za masnu degeneraciju.
Iz svega do sada rečenog postaje jasno da zdrava ishrana može dovesti ne samo do debljanja i gojaznosti, već i do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Najbolji način da prevaziđete vučji apetit jeste da se prisilite da jedete redovno (3 ili 4 puta dnevno), da polako konzumirate hranu kako biste mogli da uživate u njoj, da birate niskokaloričnu hranu, jedete više malih porcija i redovno pijete puno vode i druge tečnosti koje će u nekoj meri zadovoljiti vaš apetit.
Komentari