Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi i rizici konzumacije ljutog

Koristi i rizici konzumacije ljutog

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2039
Jesti ljute paprike

Ljute paprike mogu da se sretnu na gotovo svakoj bugarskoj trpezi, ali su široko rasprostranjene i u drugim delovima sveta, pri čemu nema šanse da se ne spomene i Meksiko.

Tamo, zajedno sa kukuruzom, čili paprike se ređaju među najkorišćenije proizvode za pripremanje različitih jela.

Mogu da se konzumiraju sveže, marinirane, sušene, mrvljene, dimljene i da se služe kao samostalno jelo, da budu napunjene ili prosto da budu začin uz određeno jelo.

One su nezamenjivi deo tako popularne tek-meks hrane i teško da postoji Meksikanac koji nije navikao na njihovu ljutinu.

Nezavisno od toga da li govorimo i meksičkim čili paprikama ili o našim balkanskim ljutim paprikama, pojavljuje se pitanje da li je njihova konzumacija štetna ili korisna.

Po tom pitanju svako može da rasuđuje za sebe u zavisnosti od toga koliko ljuto konzumira, ali evo šta je važno da se zna o ljutim paprikama generalno:

Koristi:

1. Ljute paprike sadrže mnogo vitamina C, pri čemu je sadržaj ovo životno važnog vitamina u njima dosta viši od onog u limunu.

Ljute paprike

2. Ljute paprike, zajedno sa belim lukom i medom, pojavljuju se kao prirodan antibiotik i efikasno se bore sa profilaktičkim lečenjem niza bolesti.

3. Zbog visokog sadržaja vitamina C i drugih dragocenih hranljivih materija, ljute paprike se pojavljuju i kao prirodan imunostimulator.

4. S obzirom na to da je dokazano da ljuto jača apetit, konzumacija ljutog je posebno korisna za ljude koji pate od nedostatka apetita.

5. Kada se pretera sa ljutim, najbolji način da uklonie ljuti osećaj u svojim ustima je da konzumirate mleko ili mlečne proizvode, koji su takođe životno važni za ljudski organizam.

6. Prema poslednjim proučavanjima konzumacija ljutog povećava nivoe testosterona.

Rizici:

1. Mnogi ljudi koji konzumiraju ljuto u većim količinama, pokušavaju da uklone njegov osećaj tako što jedu hleb. Tako na jednu ili dve ljute papričice mogu da budu pojedene više od dve kriške hleba, što krije rizike od gojaznosti.

2. Veliki deo staanovništva pati od problema sa želucem, kao što su čirevi i gastririsi i kod ovih ljudi konzumacija ljutog i pikantnog je kontraindikovana.

3. Sve češće na tržište izlaze kečapi, sosovi kari ili Vorčester u koje je dodato mnogo ljutih sastojaka koji su dokazano štetni za mlađu deci.

Ukoliko pak volite ljuto, pogledajte kako da napravite domaće ljute paprike ili peckane paprike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest