bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Koliko često se čisti i odmrzava frižider?

Koliko često se čisti i odmrzava frižider?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2271
Čišćenje frižidera

Čišćenje i odmrzavanje frižidera su stvari koje je svaka domaćica dužna da uradi. Koliko god dosadno izgledalo, ovo je neophodno.

Čišćenje frižidera

Prema nekima jedanput mesečno je u potpunosti dovoljno za čišćenje frižidera. Drugi su više mišljenja da je savršena sredina jednom ili dva puta sedmično. Zapravo, ako imate različite odeljke za pojedine proizvode, a većina ih je u kutijama ili foliji, onda se frižider neće toliko zaprljati. Biće potrebno čišćenje samo određenog odeljka.

Dakle, prva stvar koju treba da uradite kada čistite frižider je da izvadite proizvode. Pregledajte ih i bacite nejestive. Ova redovna praksa može vam osigurati željeno mesto u budućnosti.

Da biste očistili unutrašnjost frižidera pomešaju se dve supene kašike sode sa jednim litrom tople vode. Prethodno uklonite police i fijoke - peru se zasebno. Soda bikarbona pomaže u uklanjanju mirisa iz frižidera. Operite zidove, dno i uglove. Koristite suvu sodu bikarbonu za uklanjanje mrlja. Nakon pranja frižidera, osušite ga čistom krpom. Operite unutrašnjost vrata i gumenu traku oko ivice vrata. Isperite i posušite čistom krpom. Nakon što operete i osušite police i fioke, vratite ih nazad na mesto.

Da biste održali frižider čistim duže vreme, treba da se pobrinete o još nekoliko stvari. Ispraznite kalupčiće za led i operite ih toplom vodom i sapunom. Zatim ih napunite hladnom, čistom vodom i stavite ih nazad u frižider. Jedan čist frižider čuva hranu da se ne pokvari.

Odmrzavanje frižidera

Odmrzavanje frižidera

Nove frižidere nema potrebe odmrzavati, s obzirom na to da oni automatski vrše ovaj proces. Led se stavlja u zadnji deo uređaja dok kompresor radi. Kada se zaustavi, led se odmrzava i isparava. Međutim, ako se formira sloj leda debljine 3-5 mm, vaš frižider i pre svega zamrzivač treba da budu odmrznuti.

Prvo treba da se izvadi sve iz frižidera, sve ledene tepsije i proizvodi. Zamrznutu hranu stavite u kartonsku kutiju i pokrijte je novinama. Da bi se ubrzao proces odmrzavanja, stavite veliki tiganj tople vode u zamrzivač. Nemojte strugati ili udarati led različitim predmetima - on treba sam da se istopi. Najbolje je da stavite posudu u koju će se sakupljati led koji se otapa.

Ako treba da isključujete frižider, ostavite njegova vrata. Ako to ne uradite, rizikujete da se pojavi buđ.

Pogledajte još:

- zašto frižider stvara led;

- zašto frižider sakuplja vodu;

-kada i zašto se isključuje frižider;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest