Bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Kako napraviti domaće orahovo ulje

Kako napraviti domaće orahovo ulje

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
Kako da napravimo domaće orahovo ulje ili maslinovo ulje

Najčuvenije maslinovo ulje i samim tim i biljno ulje pravi se od maslina. Međutim, postoje i druge opcije, kao što je ulje od oraha, koje nije toliko popularno, ali jednako korisno.

Za i protiv orahovog ulja

U severnijim regionima Evrope masline ne rastu, ali orasi dobro uspevaju. Dakle, ulje od oraha kao još jedna upotreba u kulinarstvu je odlična alternativa. Svojim delikatnim ukusom, bogatstvom minerala, pogodno je za začinjavanje salata i supa, a lako se vari i ne opterećuje probavni trakt. Orahovo ulje je poslastica i ima rezervisano mesto u zdravoj ishrani.

Njegovi nedostaci se sastoje u nekim karakteristikama koje ga čine neprikladnim za kuvanje ili prženje. Niska tačka ključanja sprečava hranu da dostigne temperaturu prženja. Takođe mu nedostaju antioksidansi koji se nalaze u maslinovom ulju i stoga ima veoma kratak rok trajanja.

Posle godinu dana proizvod od oraha se kvari čak i u zatvorenoj posudi, a u otvorenoj posudi traje mesec-dva. Njegova cena je takođe viša od cene maslinovog ulja i stoga je upotreba ulja od oraha ograničenija.

Način proizvodnje orahovog ulja

Domaće orahovo ulje

Sirovina za proizvodnju orahovog ulja je jezgro oraha, koje se ekstrahuje, suši i melje u brašno. Zagreva se, a zatim pritisne da se izvuče orahovo ulje. Na kraju se filtrira da bi se izbistrilo i čuva u kontejnerima.

Nekada je to bila društvena delatnost koju su masovno obavljali ljudi u naselju, gde je bila tradicija da se proizvodi orahovo ulje.

Danas svako može da proizvede svoju dozu orahovog ulja, a preporuka je da se pravi u malim količinama, jer je proizvod kvarljiv, a pritom nije naročito jeftin.

Primena orahovog ulja u receptima

Za domaći majonez može se napraviti mešavina orahovog ulja i kikiriki putera ili suncokretovog ulja, a majonez se začini limunom ili balzamikom.

Za sos za raviole možete koristiti orahovo ulje, so, biber i rendani parmezan.

Orahovo ulje je odlično za salate, posebno zelene, ali takođe dodaje zanimljiv ukus toplim zimskim salatama napravljenim od kuvanog povrća.

Pogodan je začin za meso, posebno govedinu, ali je i lep dodatak piletini i jajima.

Pogledajte takođe:

- Šta leči čaj od ljuski oraha;

- Narodna medicina sa listovima oraha;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest