bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Korisni saveti za uspešno pohovanje karfiola

Korisni saveti za uspešno pohovanje karfiola

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2713
pohovani karfiol
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Karfiol se naziva i cvjetača ili cvetni kupus. Uglavnom se uzgaja u Evropi i Americi, ali je poreklom iz istočnog Mediterana.

Karfiol je niskokalorična namirnica, glavna stvar u njoj je voda, oko 90 odsto, ali sadrži mnogo vitamina - grupe B, A, C, K, folnu kiselinu, selen i druge korisne hranljive materije. Odličan je za detoksikaciju, usporava starenje, deluje antioksidativno i antiinflamatorno. On je dobra hrana za decu sa astmom.

Ova čudesna biljna hrana može se jesti i sirova i kuvana. Kod nas se kulinarska mašta rasteže do te mere da se karfiol smatra sastojkom turšija. Zaista, kiseli karfiol je veoma ukusan, ali povrće može naći mesto u mnogim drugim predlozima, među kojima je i pohovani karfiol.

Pripremanje pohovanog karfiola izgleda veoma lako i efikasno. To se može uraditi u nekoliko koraka:

- povrće se izlomi na cvetove, opere i stavi u slanu vodu da se kuva 10-15 minuta, pa izvadi i ocedi. Takođe se karfiol može skuvati na pari;

- pola čaše piva se pomeša sa 2 jajeta, 4 kašike brašna i 1/2 kašičice soli i dobije se smesa za pohovanje;

- zagrejte ulje u dubokom tiganju, umočite cvetove karfiola u smesu za pohovanje i pržite do zlatne boje. Zatim ih stavite na papirni ubrus da upije masnoću u njemu.

saveti za pohovanje karfiola
Fotografija: Yanka Dimova Dimitrova

Recept za pohovani karfiol je jednostavan za pripremu, ali postoje neke suptilnosti koje mogu da pokvare izgled i ukus jela. Prva važna stvar je očuvanje integriteta cvetova karfiola tokom kuvanja.

Ako se prekuvaju, jelo neće ispasti dobro, a ako se karfiol ne skuva ostaće tvrd i posle pohovanja će hrskati previše. Trenutak koji treba da ulovite je kada je povrće skoro kuvano.

Dobro je da karfiol ne sečete na cvetove pre kuvanja, već da ga ostavite celog i posle kuvanja izlomite, da se ne bi raspao.

Smesa za pohovanje takođe treba da bude dobro proporcionalna - jaje, brašno i pivo je čine vazdušastom.

Dodavanje bosiljka u mešavinu za pohovanje daje divan ukus gotovom jelu.

Za prilog uz ukusni pohovani karfiol, pogodni su sosevi, sve vrste svežih salata, povrće kuvano na pari, možda samo malo ceđenog limuna.

Pogledajte i neke ideje za:

- zapečeno jelo od karfiola;

- čorba od karfiola.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest