Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kada su nam potrebni koji vitamini i kako da ih obezbedimo?

Kada su nam potrebni koji vitamini i kako da ih obezbedimo?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Kada i kakvi vitamini su nam potrebni i kako da ih nabavimo?
Fotografija: 1

Da bismo ostali zdravi, potrebni su nam vitamini i minerali, bez obzira na našu ishranu. Kroz korisne supstance obezbeđuje se pravilan rast tela i njegova otpornost na infekcije.

Potreba za vitaminima i mineralima je stalna, ali ih nije potrebno stalno uzimati u vidu dodataka ishrani ili lekova.

Kako saznati koji vitamini su potrebni našem telu i kako ih obezbediti

Beta karoten

šargarepa sa beta karotinom

Antioksidans beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A. Neophodan je za jasan vid i blistavu i zdravu kožu. Takođe je važan za imuni sistem.

Istraživanje sprovedeno pre 15 godina dokazalo je da beta-karoten nije potpuno bezopasan, jer povećane doze povećavaju rizik od raka pluća kod pušača.

Korisne doze se postižu kroz hranu koja sadrži ovaj antioksidans, a to su: šargarepa, slatki krompir, zelena paprika, takođe u drugom povrću i voću. Time se izbegava i opasnost od štetnih uticaja kod pušača.

Kalcijum

Ne treba dozvoliti obezbeđivanje neophodnih doza putem lekova, posebno kod žena nakon menopauze, kao i kod indikacija za stvaranje kamena u bubregu. Veoma je važno da kosti imaju dovoljno kalcijuma u telu, ali se mora meriti njegov unos. Preporučena doza je do 500 miligrama dnevno. Mlečni proizvodi i susam obezbeđuju potrebne količine za jedan dan.

Folna kiselina

integralni hleb

Najnovija istraživanja folne kiseline ukazuju na to da ona može stvoriti uslove za pojavu tumora, kardiovaskularnih ili mentalnih bolesti. Zbog toga ne treba prekoračiti preporučenu dozu od 400 miligrama.

Namirnice bogate folnom kiselinom su zeleno lisnato povrće, boranija, agrumi, integralne žitarice.

Mineral selen

Našem telu nisu potrebne velike količine selena. Može se dobiti iz hrane koja se svakodnevno konzumira. Nalazi se u mesu, hlebu, jajima i morskim plodovima.

Vitamin C

Vitamin C treba da unosimo svakodnevno
Fotografija: 1

Ako unosimo vitamin C hranom, on ima preventivnu ulogu protiv prehlade i virusnih bolesti. Najviše ga ima u agrumima, bobičastom voću, brokoliju, zelenoj paprici. To nije lek za već postojeću prehladu.

Vitamin D

Uz njegovu pomoć, kalcijum se apsorbuje, a to obezbeđuje zdrave kosti. Naše telo dobija vitamin D izlaganjem suncu i provođenjem dovoljno vremena na otvorenom. Unošenje kao suplementa preporučuje se posebno starijim osobama i onima koji pate od reumatskih bolesti.

Vitamin E

Hrana sa folnom kiselinom, koja nam je potrebna

Vitamin E je najbolji među antioksidansima. Brine se o reproduktivnim funkcijama tela. Koža, kosti i nokti takođe zavise od vitamina E.

Namirnice koje mu obezbeđuju adekvatne količine vitamina E su orašasto plodovi, posebno kikiriki, jaja, voće i zeleno lisnato povrće. Tokom termičke obrade, ovaj vitamin se gubi, pa se preporučuje da se dobije iz sirovog voća i povrća.

Da biste svakodnevno dobijali sve ove vitamine, pripremite recepte za sebe i svoje voljene kao što su:

- brokoli u rerni;

- zapečena jela od spanaća;

- džigerica;

- jela sa paprikom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest