Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Koji vitamini su rastvorljivi u mastima?

Koji vitamini su rastvorljivi u mastima?

DesislavaDesislava
Početnik
721
Vitamini rastvorljivi u mastima

Vitamini su esencijalni hranljivi sastojci koji su vašem telu potrebni u malim količinama za različite funkcije u ljudskom organizmu. Vitamini su podeljeni u dve grupe: vitamini rastvorljivi u vodi (B-kompleks i C) i vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E, F i K).

Za razliku od vitamina rastvorljivih u vodi, koje je potrebno redovno menjati u organizmu, vitamini rastvorljivi u mastima se skladište u jetri i masnom tkivu i eliminišu se mnogo sporije od vitamina rastvorljivih u vodi.

Pošto se vitamini rastvorljivi u mastima čuvaju tokom dužeg vremenskog perioda, obično predstavljaju veći rizik za toksičnost od vitamina rastvorljivih u vodi ako se konzumiraju u prekomernoj količini.

Normalna ishrana, dobro izbalansirana dijeta neće dovesti do toksičnosti kod zdravih osoba. Međutim, uzimanje vitaminskih suplemenata koji sadrže megadoze vitamina A, D, E i K može dovesti do trovanja. Zapamtite da su telu potrebne samo male količine svakog vitamina.

Iako su bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina rastvorljivih u mastima retke, simptomi blagog nedostatka mogu se razviti bez adekvatne količine vitamina u ishrani. Pored toga, neki zdravstveni problemi mogu smanjiti apsorpciju masti i zauzvrat smanjiti apsorpciju vitamina A, D, E i K.

Vitamin A

Šargarepa i brokoli

Vitamin A, koji se takođe naziva retinol, ima mnoge funkcije u telu. Pored svega što čini za organizam, pomaže očima da se prilagode malim promenama, vitamin A igra važnu ulogu u rastu kostiju, razvoju zuba, reprodukciji, deobi ćelija i ekspresiji gena. Takođe, koža, oči i sluzokože usta, nosa, grla i pluća zavise od vitamina A da bi ostale vlažne.

Najbolji način da osigurate da vaše telo dobija dovoljno vitamina A je da jedete raznovrsnu hranu. Vitamin A se dobija uglavnom iz određenih namirnica životinjskog porekla kao što su mleko i mlečni proizvodi, riba i džigerica. Neke namirnice biljnog porekla sadrže beta-karoten, antioksidans koji organizam pretvara u vitamin A.

Beta karoten, ili provitamin A, dolazi iz voća i povrća. Šargarepa, bundeva, zimska bundeva, tamnozeleno lisnato povrće i kajsije su bogati izvori beta karotena. Noćno slepilo i veoma suva, gruba koža mogu ukazivati na nedostatak vitamina A. Drugi znaci mogućeg nedostatka vitamina A uključuju smanjenu otpornost na infekcije, nedostatke u razvoju zuba i sporiji rast kostiju.

Vitamin D

Haringa

Vitamin D igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora u telu. Povećava količinu kalcijuma koji se apsorbuje u tankom crevu i pomaže u formiranju i održavanju kostiju. Deci su posebno potrebne adekvatne količine vitamina D da bi razvile zdrave kosti i zdrave zube.

Glavni izvori vitamina D u ishrani su mleko i drugi mlečni proizvodi obogaćeni vitaminom D. Vitamin D se takođe nalazi u masnim ribama (kao što su haringa, losos i sardine), kao i u ulju od jetre bakalara. Pored vitamina D iz hrane, vitamin D dobijamo kroz našu kožu od sunčeve svetlosti.

Vitamin E

Koji vitamini su rastvorljivi u mastima?
Fotografija: 1

Vitamin E se nalazi u 7 glavnih oblika, koji se nazivaju tokoferoli. Najaktivniji tokoferol je tzv alfa-tokoferol. Izuzetno je koristan u borbi protiv neplodnosti, zbog čega se često nalazi pod nazivom vitamin protiv neplodnosti.

Vitamin E deluje kao antioksidans, štiteći vitamine A i C, crvena krvna zrnca i esencijalne masne kiseline od uništenja. Studije od pre jedne decenije otkrile su da uzimanje antioksidativnih suplemenata kao što je vitamin E može pomoći u prevenciji srčanih bolesti i raka. S druge strane, postoje mnoge studije koje pokazuju vezu između redovnog konzumiranja voća i povrća bogatog antioksidansima i nižeg rizika od srčanih oboljenja, raka i niza drugih bolesti.

Vitamin K

Koji vitamini su rastvorljivi u mastima?
Fotografija: Iliana Parvanova

Prirodno proizveden od bakterija u crevima, vitamin K igra suštinsku ulogu u normalnom zgrušavanju krvi i pomaže u unapređenju zdravlja kostiju. Dobri izvori vitamina K kroz ishranu su zeleno povrće kao što su repa, spanać, karfiol, kupus i brokoli, kao i neka biljna ulja, uključujući sojino ulje, pamučno ulje, ulje kanole i maslinovo ulje. Hrana životinjskog porekla, generalno, sadrži ograničene količine vitamina K.

Vitamin F

Koji vitamini su rastvorljivi u mastima?

Vitamin F je zapravo kompleks 2 esencijalne masne kiseline - linolne i linolenske. Prirodni bogat izvor vitamina F je riblje ulje i neka biljna ulja, posebno ulje od semena grožđa. Vitamin F je izuzetno dobar za zdravlje, posebno zbog svojih antisklerotičnih i antireumatičnih svojstava. Konzumacija proizvoda bogatih ovim vitaminom pomaže u normalizaciji metaboličkih procesa, smanjenju upale, štiti od kožnih i reumatskih oboljenja. Vitamin F takođe pomaže kod dugotrajnog gubitka kose.

Pokazalo se da vitamin ima još jedno veoma dragoceno svojstvo – da povećava apsorpciju drugih važnih vitamina – A, B, D i E. Redovnim unosom vitamina F se čuva mladost kože, čineći je moćnim saveznikom u borbi protiv preranog starenja.

Da biste dobili sve hranljive materije koje su vam potrebne, redovno uključite vitaminske salate i detoks napitke u svoju ishranu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest