Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koji su vitamini rastvorljivi u vodi?

Koji su vitamini rastvorljivi u vodi?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2019
Vitamini

Vitamini su one hranljive materije, koje osiguravaju normalnu funkciju organizma i bez njih bi tok životnih funkcija bio nemoguć. Ova složena organska jedinjenja se dele na dve grupe - rastvorljivi u vodi i rastvorljivi u mastima, a ovde ćemo govoriti o onima koji se rastvaraju u vodi.

Vitamin C

Vitamin C, koji ima izuzetnu važnost za organizam, jer pojačava njegov imunitet. Pored toga on utiče na rast, učestvuje u procesu oksidacije, pojačava dejstvo hormona nadbubrežne žlezde, ima osobinu da pomaže zarastanju rana, u obnavljanju krvnih sudova i vezivnih tkiva i dr.

Vitamin C stimuliše stvaranje krvi i povećava otpornost organizma na infekcije. Poboljšava antitoksična svojstva jetre, utiče povoljno na provese varenja.

Vitamin C veoma aktivno učestvuje u procesima vezanim za transport elektrona, sintezu kolagena i razgrađivanju nekih aminokiselina.

Veoma je važan za održavanje bolje forme sportista. Nedostatak vitamina C u organizmu je poznat kao skorbut. Karakteristični simptomi su krvarenje desni, lako umaranje, klaćenje zuba, krvarenja u drugim delovima tela, sporo zarastajuće rane, slab imunitet.

On se ne formira u našem organizmu, ali je široko rasprostranjen u prirodi i obezbeđuje se preko hrane. Ima ga u svežem voću i povrću, a najviše ga ima u jagodama, šipurku, pomarandžama, limunu, paprikama, krompiru i dr.

Vitamin B1

Vitamin B1, koji igra važnu ulogu u razmeni materija i učestvujete aktivno u radu nervnog sistema i radu mišića. Sreće se u proizvodima od testa i posebno u integralnom i raženom hlebu.

Vitamin В12

Mahunarke i mekinje su takođe bogat izvor ovog vitamina. Izračunato je da čovek treba da unese oko 1-2 mg vitamina B1, a kod nekih oboljenja, kao što je šećerna bolest, preporučena doza se povećava.

Vitamin B1, poznat i kao tiamin aktivno učestvuje u proizvodnji enegrije. Nedostatak važnog vitamina manifestuje se gubljenjem apetita, tonus mišića je poremećen. Poremećene su funkcije varenja, čovek je malaksao i bez energije.

Vitamin B2

Vitamin B2, kojeg ima u mlečnim proizvodima, žumancu, džigerici i mahunarkama. On učestvuje u obnavljanju tkiva i u rastu ljudskog organizma. Vitamin B2 jača metabolizam, jer je potreban svim osnovnim hranljivim sastojcima za razgradnju.

On čuva od anemije, povećava prirodne zaštitne funkcije organizma, pomaže u bržem zarastanju rana, podržava zdravlje kože i vida, štiti nervni sistem i čuva od obolenja poput multipleks skleroze, Alchajmerove bolesti, uznemirenosti i mnogih drugih.

Vitamin PP

Vitamin PP, kojeg ima u mesu, ribi, integralnom brašnu i džigerici, prevencija je oboljenjima centralnog nervnog sistema. poznat je i kao preventiva bolesti pelagra, jer njegov nedostatak upravo dovodi do ove bolesti.

Vitamin B6

Vitamin B6, koji učestvuje u funkcijama centralnog nervnog sistema i kod njegovog nedostatka dolazi do arteroskleroze. Ima ga u kvascu, soji, gljivicama, pšenici, mekinjama i dr.

Vitamin B6 je najvažniji od svih vitamina rastvorljivih u vodi za ussvajanje energije ugljenih hidrata. U isto vreme je veoma cenjen za pravilan rast, usvajanje aminokiselina i razmenu materija. Olakšava mučninu, smanjuje suvoću usta i smanjuje probleme sa mokrenjem. Unos smanjuji rizik od kardiovaskularnih nolesti. Smatra se da smanjuje potrebu za insulinom kod dojabetičara. Koristan je za one koji pate od artritisa i bolova u zglobovima.

Vitamin B12

Vitamin B12 ima jak uticaj na razmenu ugljenih hidrata i belančevina i učestvuje u formiranju krvi. Ako organizam oseti nedostatak ovog vitamina dolazi do anemije, a može se obezbediti kroz mleko i mlečne proizvode, jaja i džigericu.

Vitamin B12 pomaže kod stvaranja belih i crvenih krvnih zrnaca, Pomaže stvaranju energije, održava zdravlje i lepotu kože, kose, noktiju. Vitamin je ključni faktor za stvaranje mijelinskog omotača nerava, što znači da pomaže u prevenciji neuroloških oboljenja.Uravnotežava raspoloženje i jača imunitet, održava moždane funkcije i veoma e važan za trudnice.

Biotin

Biotin se takođe formira i u bakterijama creva, ali se veoma lako može uništiti ako pijete sirovo belance. Dodaci ishrane sa biotinom pomažu održavanju jakog imuniteta; jačaju zdravlje mozga; regulišu nivo šećera u krvi i olakšavaju simptome kod dijabetičarske miopatije.

Biotin brine o zdravlju srca, pomaže ulepšavanju i ubrzava metabolizam. I ne na poslednjem mestu smanjuje upale u organizmu, što čuva od različitih opasnih obolenja.

Folna kiselina

Folna kiselina, koja se takođe proizvodi od bakterija u crevima. Ona se najviše nalazi u lisnatom povrću i žitaricama. Unod u ranoj trudnoći je od ključne važnosti za zdravlje ploda.

Pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina, koje ima svuda u prirodi. Kod nedostatka može da se javi poremećaj u rastu, da se jave oboljenja želuca i creva, da dođe do nervnih poremećaja i drugih ozbiljnih posledica za ljudsko zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest