Nepravilna ishrana narušava ravnotežu u organizmu i izaziva mnoge bolesti. Eliminacija alkalno-kiselog disbalansa može se postići uključivanjem više alkalnih namirnica u meni.
Evo nekih od najboljih opcija. Jedite ove proizvode češće i osetićete koliko će brzo vaš tonus i telo ući u pravi ritam.
Postoje jaki razlozi zašto je važno pratiti alkalnu ishranu i ona je indikovana kao moćna terapija kod tumora ili hroničnih bolesti. Međutim, važno je da takav režim sastavi nutricionista, i da pribegnete samolečenju.
A ako je redovno ispijanje alkalne vode takođe veoma korisno, onda bi takođe trebalo da se detaljno upoznate koje su kisele namirnice, kako biste ih izbegli. A na listi niže je njihova alternativa. Hajde da vidimo najkorisnije alkalne namirnice.
1. Pšenična trava - ima visok sadržaj gvožđa i vitamina A i C;
2. Heljda - daje organizmu proteine, gvožđe i kalcijum koji su mu potrebni u dobrim dozama;
3. Cvekla - iz nje dolazi betalin, fitonutrijent sa antitumorskim delovanjem. Ova dragocena hrana je takođe izvor folne kiseline, vitamina K i C i drugih vrednih hranljivih materija;
4. Bundeva - poznata je kao dobar izvor vitamina A, a iz semena bundeve dobijamo proteine koji su osnovna potreba u ishrani;

5. Šargarepa - sa njom su vlakna, kalijum i vitamini A i C obezbeđeni organizmu;
6. Paradajz - kalcijum i gvožđe, kao i vitamin C mogu se dobiti iz ukusnog paradajza;
7. Grašak - vitamini A i C i gvožđe su najvredniji sastojci u grašku;
8. Soja - svi znaju da biljnih proteina ima najviše u soji, pored toga, u njoj ima gvožđa za visok pH;
9. Kupus - postoji mnogo sorti ovog popularnog povrća, ali svaka vrsta sadrži korisne supstance i malo kalorija. Vlakna, kalcijum i vitamin U mogu se dobiti iz belog kupusa. Sa brokolijem ćemo stvoriti idealnu pH vrednost tela, a sa prokeljem ćemo dobiti vlakna i gvožđe koje nam je potrebno za taj dan;
10.Rotkvice - od njih možemo dobiti vitamin C u dobrim dozama. Gvožđe i kalcijum su takođe dobro zastupljeni u ovom povrću;
11. Luk - pored toga što je nezamenljiv u kuvanju, ovo povrće obezbeđuje gvožđe i kalcijum, posebno u sirovom obliku. Sa prazilukom ćemo postići idealan nivo pH, poboljšati proces varenja i ojačati imunitet;
12. Beli luk - odlično čisti organizam od toksina i otpada, snižava i krvni pritisak;
13. Kozje mleko - spada u alkalne proizvode, za razliku od kravljeg mleka koje sadrži kalcijum i vitamine A i C;

14. Bademi - proteini, minerali, gvožđe i kalcijum mogu se obezbediti na veoma prijatan način - bademima. Sa njima, nivo holesterola će se smanjiti, a pH povećati;
15. Maslinovo ulje - svima je poznato da nema korisnije masti od one napravljene od maslina. Takođe je veoma dobra alkalna hrana;
16. Artičoka - poznata je kao dobar antioksidans, ali pored toga će nam dati i vitamine K i C i folate za poboljšanje funkcije jetre i varenja;
17. Avokado - iz njega se možemo da računamo na vitamine A i C, vlakna i druge hranljive materije za dan;
18. Amarant - proteini, gvožđe i kalcijum su među najvrednijim hranljivim materijama u ovom začinu, ali ne i jedini;
19. Kajsija - voće za alkalizaciju organizma, tako da možemo nazvati kajsiju;
20. Kokosovo ulje - sa kalcijumom i gvožđem i vitaminom C u svom sastavu, ovo ulje poboljšava zdravlje organizma;
21. Limun - vitamini P i C, antioksidanti su vredni sastojci koji su istaknuti u ovom citrusu, koji se preporučuje za konzumiranje bez šećera;
22. Limeta - uz pomoć vitamina C i njegovih drugih sastojaka garantuje se dobar pH;

23. Grejp - gvožđe, kalcijum i vitamin C mogu se istaći kao jedna od najvrednijih komponenti u voću;
24. Nar - iz njega možemo dobiti kalijum i gvožđe, kao i vitamin C za taj dan;
25. Celer - pored toga što je alkalna hrana, celer daje i vitamine A i C, kao i kalcijum;
26. Zelena salata - ukusna salata i ima još jednu prednost, to je alkalna hrana koja sadrži mnogo vitamina i minerala;
27. Spanać - gvožđe je ono na šta odmah pomislimo kada pominjemo spanać, ali možemo dodati i vitamine - A i C;
28. Korijander - začin koji alkalizuje telo, ali ga i snabdeva vitaminom C i mineralima kao što su kalcijum i gvožđe;
29. Bosiljak - dobro su poznata antiinflamatorna svojstva začina, treba da dodamo vitamine A i K, kao i kalcijum;

30. Koren i cvet maslačka - pored vitamina A i C, ovaj cvet sadrži još mnogo korisnih komponenti koje smanjuju krvni pritisak i normalizuju rad jetre.
Takođe, pogledajte koje su zabranjene namirnice kod refluksa, koji su alkalni napici i saznajte koji čaj se preporučuje kod kiselina.
Komentari