Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana bogata vitaminom B6

Hrana bogata vitaminom B6

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
Nrana bogata vitaminom B6

Našem telu su potrebni različiti vitamini i minerali da bi ono bilo zdravo. Raznovrsna i zdrava ishrana može da nam obezbedi neophodan unos vitamina i minerala. ​​Vitamin B6 je​ jedan od najvažnijih za organizam, potreban za pravilno održavanje crvenih krvnih zrnaca, metabolizam, nervni sistem, imuni sistem, kao i za mnoge druge biološke procese u telu.

Simptomi deficita vitamina B6 mogu da budu slab imuni sistem, osipi, ispucale usne, umor, nedostatak energije. Oni dodatno mogu da uzrokuju razdražljivost i uznemirenost.

Niz istraživanja pokazuje da nizak sadržaj vitamina B6 povećava rizik od srčanog udara, i dovodi do niza drugih fizičkih i psihičkih problema.

Vitamin B6 treba da se konzumira svakodnevno. Njegova dnevna doza treba da bude otprilike 2 mg, ali, naravno, ovo zavisi od mnogo faktora kao što su pol, uzrast i drugo. Srećom, Vitamin B6 se nalazi u nizu ukusnih namirnica, koje možete lako i često da nabavite.

Orašasti plodovi

Konzumiranje različitih orašstih plodova je jedna jednostavna i zdrava opcija koja će vam obezbediti ovaj važan vitamin. Samo u 100 grama pistaća je sadržano otprilike 56% dnevnih potreba za Vitaminom B6. Dodajte u jelovnik još i orahe, indijski orah, lešnike, kikiriki.

Tunjevina

Tuna je bogata vitaminom B6

Tunjevina je izuzetno bogata različitim vitaminima i mineralima kao što su vitamin B6, magnezijum, fosfor i kalijum. Druge vrste ribe sa visokim sadržajem Vitamina B6 u pripremljenom stanju su losos, sabljarka i haringa.

Ćureće meso

Porcija sa 100 grama ćurećeg mesa obezbeđuje 40% dnevnog preporučenog unosa vitamina.

Semenke suncokreta

Semenke suncokreta će vam obezbediti vitamine E, B1, B6, gvožđe i B9. Dodajte ih u salate, glavna jela, smutije ili prosto ih tako jedite.

Leblebija

Leblebije su izvor vitamina B6

Konzumacija leblebije može da vam obezbedi 55% dnevne vrednosti vitamina B6. Leblebija je jedna od najbolje hrane sa vitaminom B6, a u njoj su dodatno sadržana još i vlakna, proteini i ugljeni hidrati.

Banane

Banane se nalaze među najpopularnijim voćem za jelo. Osim kalijuma, one su bogate i vitaminom B6 koji pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u gorivo - u 100 grama je sadržano otprilike 18% svakodnevnih potreba organizma za vitaminom B6.

Pogledajte i sve koristi kombinacije magnezijuma i vitamina B6. A da biste bili sigurni da nemate nikakve deficite hranljivih materija, redovno jedite vitaminske salate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest