Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Sorte grožđa za vino

Sorte grožđa za vino

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3771
Sorte grožđa za vino

U vinu je istina - tako kaže poznata fraza koja se pripisuje Rimljanima. Ovo ukazuje na drevnu prošlost ovog pića. U stvari, Rimljani su bili neki od kasnijih poštovalaca vina. Ako se vratimo još dalje u dubinu vremena, saznaćemo o hrišćanskoj legendi o Nojevoj arci koja se zaustavila na planini Ararat, a prva kultura koju je Noje zasadio bila je vinova loza. Jasno je da se gajenje vinove loze odvijalo u najdubljoj antici, verovatno još od otkrića da su zrna grožđa, ostavljena u skladištu, brzo počela da fermentiraju.

Tokom milenijuma, čovek je koristio ovu karakteristiku svežeg voća za proizvodnju pića koje je postalo sve popularnije. Danas postoji mnogo vinskih sorti grožđa. Od njih se proizvodi vino u dve glavne vrste - crno i belo. Zadržaćemo se ukratko na nekim od najpoznatijih sorti grožđa za crno i belo vino.

Sorte od kojih se proizvodi crno vino

Kaberne fran

Sorte grožđa za vino

Lako je prepoznati da je poreklom iz Francuske. Masivi kaberne frana se uzgajaju u južnim delovima zemlje. Kombinira se sa Cabernet Sauvignon i Merlot, a da nije dominantna sorta.

Cabernet Sauvignon

Ovo je bez sumnje najpoznatija sorta grožđa za crno vino. Rasprostranjen je širom sveta i veoma se dobro oseća u hrastovim buradima. Iz tog razloga vina u njima dugo stare. Vino dobijeno od ove sorte, ili u kombinaciji sa merloom i mavrudom, ima harmonično razvijene aromatične i ukusne kvalitete.

Mavrud

Sorte grožđa za vino

Ovo je jedna od bugarskih sorti grožđa za crno vino. Njegova karakteristika je da je veoma slatko, ali nije otporno na hladnoću. Grožđe kasno sazreva. Masivi su uglavnom u jugozapadnom delu Bugarske, ali se mavrud gaji i na drugim mestima. Vino koje se proizvodi od Mavruda je visoko alkoholno, punog tela i dobro izbalansirano. Vina imaju duboku rubin boju i odležavaju u hrastovim buradima.

Merlo

To je svetski lider u proizvodnji crvenih sorti grožđa. Merlo vina ne treba da odležavaju kako bi ostarila. Piju se kao mlado vino zbog svoje mekoće. Međutim, njihov potencijal za odležavanje je veliki, postoje vina koja odležavaju dugi niz godina i veoma su popularna među poznavaocima.

Pinot Noir

Sorte grožđa za vino

Ovo je sorta crvenog grožđa od koje se dobijaju vina iz regiona Burgundije. Pinot noir je veoma poznata i skupa vrsta vina, jer su veoma visokog kvaliteta.

Pamid

Ova sorta pravi vino koje se može odmah piti. Zove se stono vino i ima lagan i svež ukus i svetlo crvene i roze boje. Pamid spada u takozvana tanka vina.

Sorte grožđa od kojih se pravi belo vino

Muskat

Sorte grožđa za vino

Vino dobijeno od sorte muskat ima jedinstven i karakterističan ukus i aromu. Ne spada u balansirana, već u sveža vina.

Rizling

Poreklo ove sorte je iz Nemačke. Rizling vina su bogata šećerom, sa dobro postignutim kiselinskim balansom i imaju potencijal da stare.

Chardonnai

Sorte grožđa za vino

Ovo je najpoznatija sorta belog grožđa. Možda je najpoznatija među ljubiteljima vina. Jedna je od najstarijih sorti u oblastima kao što su Burgundija, Šampanja, Šabli i druge, koje su poznati vinski centri. Masivi Šardonea se uzgajaju širom sveta.

Misket

Miskuet je bugarska autohtona sorta, koja se dobija mešanjem sorti Dimjat i Rizling. Centar u kome se proizvode ova bela vina je Karlovo.

Mavrud

Sorte grožđa za vino

Ovo je bugarska sorta koja nikada nije izgubila prestiž. Vina proizvedena od njega su omiljena i voljena kao simbol bugarskog vinarstva. Sorta je nacionalni ponos. Glavni masivi su u Trakijskoj niziji, ali su novi zasađeni i duž Crnog mora i jugozapadne Bugarske. Teška sorta za uzgoj, ali pogodna za odležavanje vina.

Snaga belog vina leži u svežini i ukusu svežeg grožđa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Admin
Admin
11.10.2022 09:52
zanimljivo
0
0