Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Preporučen dnevni unos godži bobica

Preporučen dnevni unos godži bobica

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Godži beri

Godži je veoma cenjena biljka, koja je poznata po širokoj primeni u kineskoj tradicionalnoj medicini. Prvi podaci za ovu biljku datiraju još pre 5000 godina pre nove nere, kada se godži gajila na prostorima tibetskih Himalaja i Severne Kine.

Sveže godži bobice su obično dostupne samo u mestima gde se i gaje. Sušenih plodova ove biljke ima na raznim tržištima, a najviše na američkom, ali od pre nekoliko godina se mogu naći i kod nas. One sadrže mnogo više šećera od ostalog sušeng voća.

Plodovi godži biljke imaju sladunjav ukus, a njihova nežna struktura iziskuje samo ručno branje. Plodovi ove biljke se jedu dok su sveži, ali takođe se mogu konzumirati i u obliku soka, pa čak i vina, a takođe i kao čaj ili u obliku tinkture.

Osim navedenog, dobar su dodatak i musliju, ovsenim pahuljicama, kiselom mleku, supama i čorbama, salatama, kolačima, kremovima, keksu ili desertu sa grizom.

Dnevna i zdrava doza godži bobica je 30 grama na dan. Ovako naizgledmala količina ovog jedinstvenog voća obezbeđuje našem organizmu više vitamina C od pomorandži, više beta karotena od šargarepe i više gvožđa od porcije crvenog mesa.

Godži bobice

100 g ovog voća sadrži 82 kalorije. Godži bobice sadže 21 gram šećera i 3 grama dijetetskih vlakana. To obezbeđuje 8% dnevne doze ugljenih hidrata i 12% dnevne doze vlakana.

Porcija bobica sadrži jedan gram proteina ili 2% dnevne potrebe za proteinima. Sadrži 1.6 grama masti, tj. - 3% dnevne doze masti. Sadržaj masti se sastoji iz nezasićenih masti.

Svaki unos godži bobica daje organizmu 12 mg gvožđa po porciji, što zadovoljava 67% dnevnih potreba za gvožđem. Takođe sadrži i 20 mg vitamina C ili 33% preporučene dnevne doze.

Godži bobice sadrže i vitamin A, što je 5.7% dnevne potrebe za ovim vitaminom, dok sadržaj kalcijuma u porciji voća je 8 mg ili 0.8% dnevne potrebe kalcijuma. Ovo voće takođe sadrži i bakar, fosfor, jod, kalijum, cink, selen i nimalo holesterola.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest