Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta kuvati sa bundevom?

Šta kuvati sa bundevom?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Mafini sa bundevom

Kada su u pitanju načini konzumiranja bundeve, odmah pomislimo na priču Elin Pelina Pečena bundeva. Zaista, pečena bundeva je neverovatan kulinarski užitak, koji vole i mladi i stari.

U stvari, bundeva daje mnoge mogućnosti kuvarima da je uključe u svoje recepte, ali treba imati na umu da ne odgovara svaka vrsta bundeve za svaku vrstu jela. Poznate su 3 vrste bundeve:

- Obična tikvica - sazreva kasno u proleće i rano leto - to je mali plod cilindričnog oblika i vrlo krhkog i nežnog mesnatog dela;

- Velika bela bundeva - ima tvrdu kožicu i mirisnu unutrašnjost i zove se kesten-bundeva ili pečenka;

- Muskatna žuta bundeva - poznatija je kao bundeva violina, sa smeđom korom i tamnijom mekom unutrašnjosti.

S obzirom na malu količinu proteina i masti i veću količinu šećera koju predstavljaju saharoza i glukoza, bundeva je veoma pogodna za deserte, kao i za slatke testenine.

Šta dobro ide uz bundevu

Idejama o upotrebi bundeve u kuvanju treba dodati i objašnjenje da ona nema jaku aromu i zato je dobro začiniti je jačim začinima.

Bundeva toleriše đumbir, cimet, vanilu, sok od limuna, a takođe i beli luk, alevu papriku, kari. Ovo su jaki začini koji daju neočekivan i drugačiji ukus dobro poznatom plodu.

Šta kuvati sa bundevom

Pošto ovaj plod podnosi različite toplotne tretmane, može se koristiti za razna jela od bundeve.

- Kuvana bundeva na pari - veoma dobra za aktivne sportiste, nije potreban zaslađivač;

- Pečena bundeva - mogućnosti za nju su brojne: zasladite je medom ili šećerom, začinite mlekom, jajima, šećerom i vanilom i dr.;

- Pire od bundeve - napravljena kao pire i sa odgovarajućim začinima kao što su beli luk, kari ili sok od limuna, bundeva je pogodna kao prilog masnijim jelima;

- Za pravljenje supa - Krem supa od bundeve je izuzetno popularna. Odlično se slaže sa pavlakom, možete dodati krutone ili učiniti je začinjenijom sa karijem;

- Za slatkiše i kremove - sa đumbirom, vanilom, medom i šećerom pravite čizkejk od bundeve, pitu od bundeve, kolač od bundeve, bombone od bundeve i mnoge druge poslastice od bundeve;

- Sok od bundeve - ova vrsta soka nije toliko popularna, ali je veoma korisna u lečenju gastritisa, povećane kiselosti želuca i nesanice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji