Paškanat je korenasto povrće iz porodice šargarepe, mirođije i peršuna. Međutim, za razliku od njih, on se daleko uzdiže nad njima.
Biljka je rasprostranjena u Mediteranu od davnina. Međutim, tada nije uživala takvu popularnost kao šargarepa. U to vreme, bila je izuzetno zanimljiva, jer joj se boja kretala od ljubičaste do bele.
Danas je šargarepa narandžasta, a paškanat je bele do svetložute boje. Vlaknastiji je i čvršći od šargarepe, ali nakon termičke obrade dobija teksturu kuvanog krompira.
Gusta struktura i slatki ukus paškanata čine ga biljkom koja lako zasićuje. Savršena je hrana za kontrolu težine, jer je, između ostalog, veoma teško prejesti paškanat. Koristi se i svež za salate, supe i priloge, i kao sastojak u glavnim jelima, turšijama ili sušen u zimskim jelima. Evo nekoliko ideja šta da skuvamo sa paškanatom:
Ukusna salata od paškanata
Potrebni sastojci: 1/2 kg paškanata, 1 karfiol, 1 kašika đumbira, 1 veza peršuna, 1 kašičica soli, 2 kašike soja sosa, 1 kašika balzamiko sirćeta, 2 kašike ulja
Način pripreme: Isecite paškanat i karfiol na komade srednje veličine. Dodajte rendani koren đumbira i seckani peršun. Začinite začinima. Dobro promešajte i poslužite.

Supa od paškanata
Sastojci: 1/2 kg paškanata, 2 glavice luka, 3-4 čena belog luka, đumbir, 2-3 kašike maslinovog ulja, kari po ukusu, bujon od povrća, kokos za posipanje
Način pripreme: Oljuštite paškanat i isecite ga na kolutove. Iseckajte crni i beli luk. Oljuštite đumbir i sitno ga iseckajte.
Sipajte maslinovo ulje u odgovarajuću šerpu. Zagrejte ga i u njemu propržite luk, beli luk, đumbir i kari. Dodajte bujon i ostavite da provri. Dodajte seckani paškanat i ostavite da se skuva.
Ispasirajte gotovu supu. Poslužite posutu sa malo kokosa.
Pečeni paškanat
Sastojci: 450 g paškanata, 450 g šargarepe, 225 g šalota, 1 kašika maslinovog ulja, 1/2 kašičice sušene majčine dušice, 1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice mlevenog bibera
Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Očistite, oljuštite i isecite šargarepu i paškanat na komade. Oljuštite, operite i osušite crni luk.
Pomešajte povrće, maslinovo ulje, majčinu dušicu, so i biber u posudi za pečenje. Pecite dok povrće ne omekša, oko 50 minuta. Dobijeno jelo može se jesti samostalno ili kao prilog uz meso.
Pogledajte takođe kako se pravi pire od paškanata, ukusna i zdrava salata od paškanata sa cveklom i čips od paškanata. Pogledajte naše ostale recepte sa paškanatom.
Komentari