Iako je prilično kalorična, svinjetina je jedna od najkonzumiranijih vrsta mesa na svetu.
Bilo da je koristite za pravljenje nežnih i sočnih šnicli, dinstanih svinjskih zalogaja, ukusne svinjske kolenice ili mlevenog svinjskog mesa, ona se s vremena na vreme redovno nađe na našoj trpezi.
Uz to, uz svinjetinu ide i veliki izbor priloga, kojima možemo lako da diverzifikujemo jelovnik.
U narednim redovima ponudićemo vam samo mali deo onoga što možete da kuvate od svinjetine.
Supe od svinjetine
Kada govorimo o supama i čorbama od svinjetine, pojavljuje se vizija naše omiljene supe od škembeta ili pihtijai ne može da nas napusti ta misao. Sa svinjetinom, međutim, možete da pripremite mnoge druge supe, u koje pored aromatičnih začina možete dodati i luk, šargarepu, krompir, grašak, pirinač itd. Posebno su ukusne supe od kolenice, svinjskih rebara ili ragu. Dodajmo i činjenicu da su posebno hranljive i da sadrže nama preko potreban kolagen. Drugim rečima, pomogle bi nam da izgledamo mlado i živahno.
Šnicle od svinjetine
Šnicle od svinjetine su pravi klasik. Bilo da se peku na roštilju ili u rerni, mogu da postanu savršeno glavno jelo koje se služi i radnim danima i tokom svečanih prilika.
Ražnjići od svinjetine
Mmmm, da li možete da osetite miris ukusnih i sočnih ražnjića od svinjetine? Ne zaboravite da oni postaju još ukusniji i hranljiviji ako se između komada mesa ubaci i povrće (luk, pečurke, paprike, tikvice itd.)
Dinstana svinjetina
Dinstana svinjetina je nešto što većina nas redovno pravi kod kuće. Opcije su brojne i raznovrsne - svinjetina sa pirinčem, svinjetina sa kupusom, svinjetina sa prazilukom, graškom itd.
Pečena svinjetina
Skoro svi delovi svinje su pogodni za kuvanje u rerni. Možete ih prethodno marinirati u marinadi po izboru pa tek onda podvrgnuti termičkoj obradi. Ili možete prethodno propržiti meso da biste ga "zapečatili". Klasika je pečena svinjetina sa krompirom.
Kavurma od svinjetine
Kavurmu od svinjetine možete sresti pod svim vrstama kao što su čobanska kavurma, Radomirska kavurma, vodeničarska kavurma itd. Karakteristika kavurme je da se sprema u glinenim loncima i mora se servirati topla. Prijatno!
Kapama od svinjetine
Retko se može dočekati Božić bez pripremljene kapame na trpezi, koja mora da sadrži i svinjetinu. Obično se priprema od različitih vrsta mesa, koje se ređaju u slojeve, a između redova se stavlja kiseli kupus. Što je veća posuda u kojoj pečete kapamu, duže ćete imati ukusan obrok. A pošto se karakteristično sprema zimi, posudu možete lako čuvati na svojoj terasi, a da ne zauzimate mesto u frižideru.
Jela sa mlevenim svinjskim mesom
Svinjsko mleveno meso dobro je imati u svakom frižideru, jer se sa njim može pripremiti gotovo sve. Ne postoji način da se to navede u ovim redovima. Ipak, ne možemo da ne pomenemo supu sa kuglicama, sve vrste musaka, ćuftice u rerni ili na roštilju, čorbe sa ćufticama (ćuftice sa belim sosom, ćuftice sa crvenim sosom, ćuftice na čirpanski način, ćuftice na carigradski način itd..), punjene paprike i sarme, razne vrste testenina sa mlevenim mesom, Stefani rolat itd.
Svinjski jezik
Iako većina restorana nudi samo goveđi jezik, svinjski jezik nije za potcenjivanje. Najvažnije je da se prethodno prokuva, skine kora, pa tek onda dinsta ili peče. Posebno su popularni svinjski jezik na maslacu, kao i čorba od svinjskog jezika.
Svinjska džigerica
Kuvanje svinjske džigerice je prilično delikatna aktivnost, ali trud je definitivno vredan toga. Važno je da ga prethodno potopite u sveže mleko nekoliko sati i tek onda pređete na toplotnu obradu. Takođe, pazite da je ne kuvate predugo jer će se osušiti. Možete napraviti i domaću paštetu od svinjske džigerice.
Komentari