Među zlatnim darovima jeseni, bundeva zauzima značajno mesto, jer nudi više nego ukusna jela i mirisne jesenje uspomene. Ona krije ključ za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. To je zato što nakon toplotne obrade, bundeva u potpunosti zadržava svoj korisni sastav i svojstva.
Korisni sastav i svojstva bundeve
Bundeva se može definisati kao prirodno čudo – sadrži 90% vode, uz ogromnu paletu vitamina, minerala, antioksidanasa.
Bundeva sadrži važne i osnovne vitamine - A, C, E, D, PP, K, grupu B. Ima pet puta više karotena od šargarepe. U našem telu se pretvara u vitamin A – moćan antioksidans koji brine o zdravlju očiju. U 100 grama bundeve nalazi se 1 gram proteina, što je više nego čak i u prepeličjim jajima. Takođe treba napomenuti visok sadržaj kalijuma.
Sadržaj vode je čini nisko kaloričnom, ali bogatom vlaknima, što pomaže varenju.
Šta se može pripremiti od bundeve

Bundeva pruža neverovatne mogućnosti da bude uključena u razne recepte, jer omogućava bilo kakvu termičku obradu - može da se kuva, peče, prži, a sprema se i u slatkoj i u slanoj verziji, topla i hladna.
Supe, salate, peciva, deserti, glavna jela - svaka zemlja na svetu nudi svoje verzije jela od bundeve, kuvanih sa nekim od varijanti ovog divnog dara prirode. Bundeva je zagrevajuća, vegetarijanska namirnica, što znači da je mogu bez ograničenja koristiti ljudi sa svim prehrambenim navikama.
Kod nas se bundeva najčešće nudi u varijanti – pečena ili kuvana bundeva, krem supa od bundeve ili pita sa bundevom.
Ćuftice od bundeve takođe nisu egzotična ponuda, iako nisu redovan deo jelovnika. Međutim, postoje neki zaista zanimljivi predlozi.
Sicilijanske arančine

Sicilijanske arančine sa Hokaido bundevom je zanimljiva vegetarijanska verzija prženih loptica od pirinča sa parmezanom i jajima sa mesnim nadevom. Kuvane sa hokaido bundevom, služe se tople i zanimljivo su predjelo, posebno ako se služi večera u italijanskom stilu.
Bundeva u pici
Još jedan intrigantan predlog je učešće bundeve u pici. Tamo pire od bundeve može da zameni paradajz, jabuke i luk, može se dodati rendani sir i da se dobije pica drugačijeg ukusa.
Bundeva u smutiju

Bundeva se može koristiti i sirova u smutijima od manga, ali to se odnosi na sortu Hokaido, koja omogućava laku konzumaciju u sirovom stanju čak i sa korom.
Pogledajte još i zašto treba da pijemo sok od bundeve i kako smršati pomoću bundeve ili isprobajte naše recepte za pitu sa bundevom ili ukusni čizkejk sa bundevom.
Komentari