bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto treba da pijemo sok od krastavca?

Zašto treba da pijemo sok od krastavca?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3444
sok od krastavaca

Sveže ceđeni sokovi od povrća su dobri za zdravlje i preporučuju ih nutricionisti. Među najpopularnijim povrćem je krastavac, a njegov sok je takođe među najčešće preporučenim i najkonzumiranijim sokovima od povrća.

Pozitivnom treba smatrati i činjenicu da sok od krastavca u potpunosti ponavlja hemijski sastav povrća, za koje se zna da se sastoji od 95 odsto vode. Preostalih 5 procenata uključuje veliki broj korisnih supstanci.

Rspoređene su između organskih kiselina, dijetetskih vlakana, vitamina A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, PP, H, D, K, beta karotena, mikronutrijenata kalcijuma, kalijuma, silicijuma, natrijuma, sumpora, hlor, fosfor i mikro elementi bor, jod, gvožđe, cink, fluor, kobalt, hrom, mangan, nikl, selen, molibden. Sadrži male količine svarljivih ugljenih hidrata, aminokiselina, zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Kalorije u krastavcu su vrlo ograničene.

Zahvaljujući ovom jedinstvenom hemijskom sastavu, krastavac ima višestruko blagotvorno dejstvo na telo, kao i njegov sok. Šta telo može dobiti od sveže ceđenog soka od krastavca?

Brine o pravilnom funkcionisanju srca, zdravlju nervnog sistema i gastrointestinalnog trakta. Njegova uloga je takođe važna za zube, kosti i metabolizam, kao i za stabilan imuni sistem. Deluje na opšte jačanje snage krvnih sudova, u borbi protiv infekcija i toksina. U telu se stvara dobar balans vode, a istovremeno se telo čisti od štetnih materija.

Sok od krastavca se koristi prvenstveno kao diuretik i idealan je izbor za one na dijetama za mršavljenje. U stanjima bolesti pomaže u smanjenju temperature i stabilizaciji pritiska.

koristi soka od krastavaca

Retinol u njemu sprečava nastanak ćelija raka, usporava proces starenja, pa je dobra prevencija bolesti i starosnih promena u organizmu.

Međutim, treba imati na umu da ovaj sok povećava kiselost u želucu i da u slučaju gastritisa, čira ili problema sa crevnim traktom može pogoršati stanje.

Alergijska reakcija na sok od krastavca manifestuje se kao svrab, kožni osip i ljuštenje kože.

Sok od krastavca se lako može pripremiti kod kuće pomoću sokovnika. Povrće ne treba ljuštiti pre pripreme soka, jer se u kori nalazi mnogo vitamina i drugih korisnih materija. Dovoljno je oprati dobro odabrano zdravo povrće.

Ako mnogo volite ovo povrće, pogledajte neke ideje za:

- salate sa krastavcem

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest