Gost iz daleke Kine i Japana, poznat kao kaki jabuka, veoma je korisno voće, ali ne i ono koje se svima lako dopada. Zato se polako i postepeno probija u naše predele. U Bugarskoj se uzgaja uglavnom duž obale Crnog mora i topljih predela južne Bugarske. Kaki jabuka je jedna od najegzotičnijih i relativno otpornih voćnih biljaka iz suptropskih krajeva na hladnoću.
Ovo zanimljivo voće je prava vitaminska bomba, koja sadrži do 19 odsto šećera, što je glukoza, do 1, 2 odsto proteina i oko 1 odsto limunske kiseline. Od mikroelemenata u njegovom sastavu preovlađuju kalijum, fosfor i magnezijum. Ima bogat vitaminski sastav: provitamin A, vitamini C, B1, B2 i P. Vitamin E se takođe nalazi u malim količinama. Plodovi su vredni ne samo kao hrana, već i kao dijetetski proizvod i lek.
Od rajske jabuke pravi se sok. Preporučuje se da se konzumira ne samo kao hranljivo i osvežavajuće sredstvo, već i kao neprocenjivi lek kada se pomeša sa medom.
Sok od kaki jabuke i meda je odavno poznat kao prirodni lek. Njihova zajednička upotreba u velikoj meri pojačava efekat lečenja. Oni mogu zameniti mnoge lekove.
Za koje bolesti se preporučuje sok od kaki jabuke?
Žalbe na artritis - ovaj sok je lek protiv bolova i tonik za artritis. Sve što vam treba je 1 kašika soka od kaki jabuke i 1 kašika meda, pomešane u čaši tople vode. Mešavina se pije ujutru i uveče kao lek za bolove od artritisa.
Oni koji ne vole ukus kaki jabuke mogu da naprave melem od jednakih delova soka od kaki jabuke i meda (dobro izmešanog) i utrljaju je u bolna mesta.
Infekcije žučne kese – za takve tegobe pravi se mešavina od kašičice soka od kaki jabuke pomešanog sa kašičicom meda. Uzima se ujutru, u podne i uveče da bi se uništile bakterije koje izazivaju infekciju žuči. Za posebno tvrdoglave infekcije dodaje se i jedna kašičica soka od brusnice.
Rak – istraživanja pokazuju da sok od kaki jabuke i med mogu značajno da poboljšaju stanje obolelih od raka. Sok od kaki jabuke i med povećavaju verovatnoću postizanja remisije.
Rane koje teško zarastaju – preporučuje se uzimanje meda i soka od kaki jabuke dva puta dnevno kao dodatak salati. Ovo će pomoći brzom lečenju.
Holesterol – štetno dejstvo masne hrane koja podiže nivo holesterola može se smanjiti ispijanjem toplog čaja od 2 šolje vode, 2 kašike meda i 3 kašike soka od kaki jabuke. Pije se dva puta dnevno za smanjenje holesterola u krvi.

Prehlada - najpoznatija upotreba soka od kaki jabuke je kod prehlade. Dovoljna je 1 kašika soka od kaki jabuke i 1 kašičica meda i simptomi prehlade će nestati za nekoliko sati. Kombinacija je posebno efikasna kada je prehlada praćena bolom u grlu.
Iscrpljenost - Stručnjaci preporučuju mešanje 1/2 kašike soka od kaki jabuke i 1 kašika meda. Mešaju se u čaši vrele vode. Pije se kada se osećate veoma umorno i iscrpljeno.
Sok od kaki jabuke je takođe koristan za skorbut, anemiju i bolesti štitne žlezde. Može se konzumirati za dijabetes.
Pogledajte i nekoliko ideja za recepte sa veoma korisnom kaki jabukom:
- slatko sa kaki jabukom;
- krem sa kaki jabukom;
- napici sa kaki jabukom.
Evo još nekoliko razloga zašto bi trebalo da češće konzumirate kaki jabuku.
Komentari