Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Stona, mineralna ili izvorska voda?

Stona, mineralna ili izvorska voda?

Voda

Kod nas se u prodavnicama slobodno prodaju tri vrste vode - stona, mineralna i izvorska. Mnogi od nas ne obraćaju pažnju na to šta tačno kupujemo.

Na Zapadu je, na primer, izvorska voda sve više tražena, jer ima drugačiji efekat na zdravlje u odnosu na druge dve vrste vode. Sadrži manje minerala kao što su gvožđe, hlor, natrijum i fluor i nežnija je za telo. Takođe je ne treba stalno menjati i rotirati. Ovo je voda koju treba davati i maloj deci.

Mineralna voda se, pak, dobija bušenjem iz zemljinih nedara. Ima višu temperaturu. Korisna je po tome što je bogata mineralima (gvožđe), hlor, natrijum i fluor).

Štiti od karijesa i osteoporoze. Pogodna je za osobe starije od 40 godina, zbog blagotvornog dejstva na kosti.

Mineralna voda

Treći tip dostupan na tržištu je tzv stona voda. Može da potiče iz površinskog, podzemnog izvora ili direktno iz slavine. Razlika od druga dva tipa je u tome što se mora obraditi i filtrirati. Obogaćena je mineralima. To je zapravo veštački proizvod prilagođen za upotrebu i pre svega za prodaju.

Veoma je važno da prilikom kupovine vode obratite pažnju na sadržaj natrijuma. Što su manje količine, to bolje, posebno za osobe sa visokim pritiskom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest