Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Dijeta sa malo ugljenih hidrata

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Poznato je da višak ugljenih hidrata dovodi do povećanja telesne težine. Ali nisu svi ugljeni hidrati štetni – takozvani spori ugljeni hidrati, koji se sporo razgrađuju i stvaraju osećaj sitosti duže vreme, mnogo su manje štetni od brzih ugljenih hidrata.

Dijeta sa malo ugljenih hidrata pomaže da brzo izgubite težinu. Ugljeni hidrati bi trebalo da budu prisutni u našem jelovniku, ali sa njima ne treba preterivati. Dijeta sa malo ugljenih hidrata je veoma efikasna.

Kada se pridržava dijete sa malo ugljenih hidrata, osoba se oseća sitom nakon jela. Praćenje takve dijete ne dovodi do naglog porasta insulina i nivoa šećera u krvi. Kao rezultat toga, nema naglog naleta energije, koji je zamenjen iznenadnim umorom i željom za testeninom i slatkišima.

Povrće za dijetu sa malo ugljenih hidrata

Dijeta sa malo ugljenih hidrata, koja podrazumeva ograničenu potrošnju ugljenih hidrata, pomaže telu da koristi sopstvenu masnoću kao izvor energije.

Ako odlučite da sledite dijetu sa malo ugljenih hidrata, fokusirajte se na nemasnu govedinu, teleću džigericu, piletinu i prepeličje meso, ćuretinu, šunku, jagnjetinu i bivolje meso, zeca i noja.

Od ribe se preporučuje da se jede skuša, haringa, losos, bakalar, pastrmka, tunjevina i sardine, kao i meso ajkule. Preporučuje se i konzumacija jastoga, školjki, ostriga, lignji, škampa i drugih ljuskara.

Konzumiraju se nisko-masni sir i sveži sir, kao i kačkavalj. Preporučuje se i konzumacija klica lucerke, kao i komorača, celera, rotkvice, špargle, peršuna, belog luka, zelenog luka i mladog luka, krastavca, paradajza, paprike, pečuraka, maslina, bambusa, boranije, kupusa, kuvane crvene cvekle, patlidžani, tikvice, prokelj, kiseli kupus, repa i grašak.

Skuša za dijetu sa malo ugljenih hidrata

Potrebno je nekoliko nedelja da telo pređe sa sagorevanja ugljenih hidrata za energiju na obradu masnih naslaga.

Zabranjena hrana na dijeti sa malo ugljenih hidrata

Strogo je zabranjena potrošnja prehrambenih proizvoda sa visokim sadržajem šećera i od belog brašna.

Među zabranjenim proizvodima su i konzervirani voćni sokovi.

Dok se pridržavate dijete sa malo ugljenih hidrata, morate piti puno vode. Ovo pomaže u sagorevanju masti iz tela.

Pogledajte još korisnih recepata za:

- obroci sa malo ugljenih hidrata;

- keto slatkiši;

- keto palačinke;

- keto hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest