Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Gde se nalaze spori ugljeni hidrati?

Gde se nalaze spori ugljeni hidrati?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3731
Gde se nalaze spori ugljeni hidrati

Na našem dnevnom jelovniku najčešće se nalazi voće, povrće, žitarice, mlečni proizvodi, a među njima ima mnogo namirnica bogatih ugljenim hidratima koji se brzo apsorbuju i brzo razgrađuju.

Hleb, krompir, beli pirinač su namirnice koje svakodnevno konzumiramo ne razmišljajući da sadrže šećere sa kratkim efektom sitosti koji brzo podižu nivo šećera u krvi.

Pored njih, ima mnogo drugih proizvoda koji su na drugom polu, imaju sporo razgradive šećere. Nakon što ih konzumirate, nema naglih skokova u nivou šećera i mi kažemo da imaju nizak glikemijski indeks. Dijetetičari ih preporučuju kao alternativu osobama sa problemima sa varenjem, dijabetičarima i gojaznim osobama.

Usvajanje sporih ugljenih hidrata je neophodno za one koji pate od poremećaja u digestivnom sistemu, kao i za dijabetičare, ali se preporučuju i svima koji se oslanjaju na zdravu ishranu kao prevenciju protiv raznih bolesti.

Unošenje sporih ugljenih hidrata putem hrane nije teško, oni se nalaze u velikom broju voća, povrća, integralnih žitarica, kao i mlečnih proizvoda.

Među plodovima sa niskim glikemijskim indeksom može se izdvojiti trešnja. Plave šljive, posebno suve, takođe su odličan izvor sporih šećera. Grožđe, kivi i breskva su veoma pouzdani izvor vlakana koji podržavaju rad digestivnog trakta i stvaraju osećaj sitosti neophodan za smanjenje unosa kalorija.

Gde se nalaze spori ugljeni hidrati?

Od povrća spori ugljeni hidrati mogu se dobiti iz graška, šargarepe, patlidžana, brokolija, crvene paprike, luka, zelene salate, crvenog krompira.

Žitarice takođe nude opcije obroka sa niskim glikemijskim indeksom. Smeđi pirinač, ovas i raž su malo zaboravljene namirnice koje mogu uspešno zameniti bela zrna.

Mlečna hrana sa sporim ugljenim hidratima je realna mogućnost, ali sadrži zasićene masti i to neutrališe njihov blagotvoran efekat. Obrano mleko i mlečni proizvodi bez dodatih veštačkih šećera ili zaslađivača su dobra opcija. Za biljne proizvode, opcija su proizvodi poput sojinog mleka.

Hrana sa sporim ugljenim hidratima se brzo priprema, ukusna je, dobro zasićuje, ali joj je mana monotonost, a široke granice porcija mogu izazvati nepravilnu ishranu kod neiskusnih u dijeti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest