Dekstroza

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317824
Dekstroza

Dekstroza /dextrose/ je monosaharid ili prost šećer, kojeg organizam brzo usvaja. Drugačiji naziv mu je D-glukoza.

D-glukoza je biološki aktivna. Ona je veoma raprostranjena u prirodi i može se naći kako u biljnom, tako i u životinjskom svetu.

Nalazi se u soku od grožđa i u drugom slatkom voću. Dekstroza je bela materija kristalne strukture. Ima sladak ukus i rastvara se u vodi. Kada se zagreva, postepeno se otapa.

Može se naći u korenju, cvetovima, listovima i semenkama biljaka. U biljkama je često pomešana sa voćnim šećerom, fruktozom, kao i šećerom iz trske. Takođe, ova materija se može naći u krvi i limfi životinja, a takođe i u urinu čoveka.

Može se naći i u vidu suplementa. Obično dekstrozu kao dodatak ishrani koriste osobe koje su fizički dosta aktivne, koje aktivno treniraju ili se bave bodibildingom.

Dobijanje dekstroze

Dekstroza se može dobiti hidrlizom polisaharida i glikozida /celuloza, glikogen, smole, itd./. Tehnički se dekstroza dobija hidrolizom skroba u sadejstvu sa mineralnim kiselinama.

Kao izvor skroba se mogu iskoristiti razne kulture, gde spadaju krompir, kukuruz, pirinač i pšenica. U laboratorijskim uslovima se ona proizvodi na poseban način, koji podrazumeva šećernu trsku.

Izvori dekstroze

Kao što smo već pomenuli, dekstroza se može naći svuda u prirodi oko nas, a najviše u voću. Može se naći u grožđu, kajsijama, jagodama, suvim šljivama i smokvama. Može se naći i u pečurkama, luku, spanaću, itd. Izvor dekstroze su takođe i heljda, spelta i med.

Odabir i čuvanje dekstroze

Dekstroza se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama, gde postoji velika ponuda dodataka ishrani koji sadrže dekstrozu. Može biti u obliku praha ili tableta, gde im i cene variraju.

Kada kupujete dekstrozu, uvek vodite računa o roku trajanja i da li je pakovanje sa dekstrozom dobro zatvoreno.

Čuvajte namirnice sa dekstrozom na suvom, hladnom i tamnom mestu. Preporučljivo je da se čuvaju na zatvorenom mestu, u ormarima, daleko od dodira dece. Nemojte koristiti dekstrozu nakon isteka roka trajanja.

Dnevna doza dekstroze

Specijalisti preporučuju da dnevna doza dekstroze bude oko 40 g ili oko 4 supene kašike. Ako osoba, koja konzumira dekstrozu, trenira i želi da poveća telesnu masu, može da unosi po 4 grama praha dekstroze po 1 kg telesne težine.

Međutim, ako želi da smanji telesnu težinu, potreban je manji unos dekstroze. U svakom slučaju, ove vrednosti mogu varirati, pa se savetuje da se pre konzumacije konsultujete sa dijetologom ili instruktorom. Osobe koje imaju dijabetes bi trebalo da izbegavaju suplemente ovog tipa.

Koristi od dekstroze

Dekstroza je važan izvor energije u telu. Ona spada u grupu materija koje su odgovorne za balansirano funkcionisanje našeg organizma. Normalne količine dekstroze pomažu u zaštiti od mnogih bolesti, a takođe i za održavanje tonusa.

Ako nivo dekstroze u ljudskom organizmu počinje naglo da opada, a razlog tome je neuhranjenost ili neuravnotežena ishrana, može izazvati usporeno razmišljanje i sporije reakcije. To, sa svoje strane, može dovesti do poremećene sposobnosti za rad.

Fitnes

Svima nam je poznato da to može biti pogubno kada je potrebno da završimo određenu obavezu i kada smo pod stresom. To je razlog da se dekstroza unosi najviše putem različitih prehrambenih namirnica, i to što je redovnije moguće.

Dekstrozu dodatno unose osobe koje se aktivno bave sportom. U kombinaciji sa drugim materijama, ona može dovesti do povećanja telesne težine.

Često se dekstroza meša sa kreatinom, što nesumnjivo povećava snagu i energiju.

Kreatin sam po sebi je jedna od najpopularnijih i najefikasnijih dodataka, koji sportisti koriste, ne bi li dobili dodatnu energiju.

Štetnost dektroze

Iako je veoma važna za pravilan razvoj organizma i za bavljenje fizičke aktivnosti, dektrozu ne bi trebalo unositi u velikim količinama, jer može prouzrokovati zdravstvene probleme.

Kod pojačanog i naglog unosa dektroze postoji opasnost od pojave dijabetesa. Takođe, to bi moglo da utiče na pamćenje, povišenje krvnog pritiska i pojave Alchajmerove bolesti.

Nuravnotežen unos ovog monosaharida može prouzrokovati i druga ozbiljna stanja, kao što je to, na primer, moždani udar. Zato je potrebno da se pre bilo kakve dijete sa dektrozom posavetujete sa kompetentnim licem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji