Zvezdan

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315816
Obični zvezdan

Običan zvezdan /Lotus corniculatus L./ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Mahunarki. Običan zvezdan je još poznat i kao zvezdan i žuti zvezdan.

Biljka ima jako razvijen sistem korenja, sa glavnim vretenastim korenom koji prodire do 2 m u tlo i sa brojnim bočnim granama. Glavna masa grana korena nalazi se u gornjem sloju zemljišta. Na njegovom sistemu korenja formiraju se brojni gomolji.

Stabljike običnog zvezdana su polegnute ili uspravne, dosežu do 80 cm visine. Listovi biljke su trolisni, zarobljeni kratkim peteljkama na spiralno raspoređenim čvorovima stabljike. Sva tri listića izlaze iz vrha peteljke, pri čemu je srednji listić simetrično raspoređen, a dva bočna lista su asimetrična.

Lisni zalisci se nalaze u dnu peteljke, a po obliku i veličini podsećaju na prave listove, zbog čega se na prvi pogled čini da je složeni list sastavljen od 5 listića.

Cvetovi su žuti, ponekad s crvenkastom nijansom, sakupljeni u gotovo sferične cvatove. Plod običnog zvezdana je linearni cilindrični pasulj, koji postaje smeđi kada sazri.

Obični zvezdan je rasprostranjen na Mediteranu, širom Evrope, severne Afrike i Azije. Prenet je u Severnu i Centralnu Ameriku i u Australiju. U našoj zemlji uspeva na vlažnim livadama i peščanim mestima, na suvim i kamenitim padinama, u šumama, šikarama i drugde širom zemlje. Cveta i donosi rod od maja do oktobra.

Sastav običnog zvezdana

Zvezdan

Kvercetagetin i njegov 7-metil ester pronađeni su u žutom pigmentu cveća. Galaktomanan, cijanogeni glukozid koji oslobađa cijanovodičnu kiselinu, takođe je izvučen iz običnog zvezdana. Takođe je ustanovljeno i prisustvo jedne gorke materije i saponina iz kojih se nakon hidrolize oslobađa sojapogenin. Biljka takođe sadrži proteine, masti, ekstraktive bez azota, itd.

Vrste običnog zvezdana

Rod običnog zvezdana obuhvata oko 150 vrsta, od kojih su neke ukrasne biljke. Jedna od najrasprostranjenijih dekorativnih vrsta je bertel zvezdan.

Bertel zvezdan /Lotus bertheloti/ ima opuštene grane i cvetove obrasle belom mahovinom, ukrašene tankim perjem. Boje ove vrste su jarko crvene. Berthelot zvezdan cveta tokom prolećnih meseci i vrlo je pogodan za viseće saksije.

Za razliku od običnog zvezdana, ova vrsta zahteva malo više pažnje. Potrebno joj je puno sunca i obilno zalivanje. Međutim, u pauzi vegetacije potrebno je hladnije mesto. Zimi na temperaturi od oko 12 stepeni.

Uzgajanje običnog zvezdana

Običan zvezdan je jedna od najvrednijih višegodišnjih mahunarki travnatih krmnih kultura za Bugarsku. Ova biljka daje visoke prinose zelene mase na područjima čiji uslovi nisu povoljni za uzgoj lucerke.

Generalno, običan zvezdan nije težak ua uzgajanje. Podnosi lakša i siromašnija zemljišta koja se nalaze na brdovitim mestima, u ravničarskim i planinskim predelima, povoljno se razvija i u predelima sa bogatijim zemljištem, ali sa dugotrajnim sušama. To potvrđuju i prirodna staništa u kojima se javlja.

Rezultati uzgoja običnog zvezdana i na kiselom zemljištu su zadovoljavajući. Usev kulture se obično seje u proleće. Jesenja setva daje dobre rezultate ako se obavi krajem avgusta - početkom septembra kada ima vlage za klijanje i ukorenjivanje biljaka.

Biljka zvezdan

Običan zvezdan može uspešno da se uzgaja kako u poljskim i planinskim i predplaninskim uslovima. Za jednu vegetaciju obezbeđuje dve, a pod povoljnim uslovima - 3-4 kosidbe. Za 1 dekar se za setvu koristi 1, 5-2 kg semena.

Druga važna tehnološka tačka je da obični zvezdan ne podnosi pokrovnu setvu. Za klijanje semena potrebna je minimalna temperatura od 2-4°C. Pod povoljnim uslovima setve i dobrom negom, seme klija za 12-15 dana.

Sakupljanje i čuvanje običnog zvezdana

Od običnog zvezdana se koriste plodovi /Fructus Corniculati/ i cvetni nadzemni deo /Herba Corniculati/, a berba se vrši od maja do septembra. Odseče se ceo lisnati cvetni deo biljke, birajući suvo, bez kiše, sunčano vreme za branje.

Prilikom berbe ne treba mešati biljku sa drugim vrstama iz istog roda. Nakon čišćenja od eventualnih nečistoća, prikupljeni materijal se može sušiti kao seno uz često okretanje ili u prostorijama sa ventilima, rasprostranjenim na okvirima. Od 4-5 kg svežih stabljika dobije se 1 kg suve biljke.

Prednosti običnog zvezdana

Običan zvezdan je biljka za ispašu. Dobro podnosi gaženje i cepanje. Za životinje koje pasu travu mlade biljke običnog zvezdana su omiljena hrana - stabljike su im mekane, a cela biljka bogata proteinima i mastima. Međutim, tokom cvatnje se nakupljaju otrovni glikozidi, koji postaju bezopasni čim se biljke pokose ili siliraju.

Uzgajana zajedno sa odgovarajućim livadskim travama kao što su crveni vijuk, ježevica i prava livadarka, obični zvezdan je najpogodniji za ispašu ovaca. Naravno, to ne isključuje mogućnost njegove upotrebe u mešavinama za veće životinje koje preživaju hranu.

Osim za pašu, mešavine sa običnim zvezdanom su pogodne i za košenje sena. Za razliku od lucerke, listovi običnog zvezdana ne opadaju nakon sušenja u kasnijoj fazi. Kada se uzgaja u mešavinama sena, dobra komponenta zrna je ježevica.

Klima i tlo u Bugarskoj potvrđuju običnog zvezdana kao vrstu bez koje je razvoj ekonomski i tehnološki isplative farme trave, posebno u privatnim farmama sa mešovitim ili specijalizovanim uzgojem životinja, praktično nemoguć. To se ne odnosi samo na određene klimatske zone u zemlji, već na sva područja gde postoje uslovi za poljoprivrednu proizvodnju.

Pored toga što je kultura visokog prinosa, običan zvezdan je bogat hranjivim materijama. Kako biljke stare, zelena masa ne opada u velikoj meri u kvalitetu, kao što je slučaj sa drugim višegodišnjim mahunarkama (lucerka, detelina, šparoge). Visok sadržaj belančevina i karotena u nadzemnoj masi čini običan zvezdan pogodnom sirovinom za proizvodnju vitaminskog brašna.

Običan zvezdan se koristi u našoj narodnoj medicini za glavobolju, bolove u želucu i crevima. Pretpostavlja se da je efekat leka posledica cijanovodonične kiseline koja je uključena u njegov sastav. Boje običnog zvezdana takođe se koriste za bojenje u žuto. Ova biljka je takođe dobra medonosna biljka.

Narodna medicina sa običnim zvezdanom

Bugarska narodna medicina nudi sledeći recept sa običnim zvezdanom protiv glavobolje: Pripremite napitak od jedne kašike običnog zvezdana i 400 ml vode, koja ključa 10-15 minuta. Procedite i pijte 2-3 puta dnevno po jednu šoljicu.

Protiv hemoroida naša narodna medicina preporučuje napitak od običnog zvezdana. Uzmite 3-4 stabljike običnog zvezdana. Dobro ih operite, naseckajte na male komadiće, stavite u posudu i prelijte ključalom vodom. Dok je smesa topla, nanosi se na bolno mesto - 3-4 puta dnevno sa samom biljkom. Proceđeni napitak se pije 3-4 puta dnevno po jedna šoljica (može i posle obroka) 5-6 dana. Proceđeni napitak se pije 3-4 puta dnevno po jedna šoljica (može i posle obroka) 5-6 dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas