Javorov sirup

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196
Javorov sirup

Javorov sirup je 100% alternativa za šećer koji mogu bezbedno da koriste ljudi koji pate od dijabetesa. Iako nepopularan kod nas, javorov sirup se smatra jednim od zdravih prirodnih proizvoda koji može doneti mnoge koristi ljudskom zdravlju.

U svojoj suštini, javorov sirup je zaslađivač, koji se dobija od soka šećernog javora, a kvalitetan sirup ima lagan i nenametljiv ukus drveta. Kada i kako su ljudi prvi put ekstrahovali javorov sirup nije jasno, ali postoje dokazi da su Indijanci čak i pre otkrića Novog sveta od strane Kristofora Kolumba koristili javorov sirup ekstrahovan po istoj tehnologiji kao danas.

Istorija čuva i činjenice, kao što je činjenica da je u 18. veku proizvodnja javorovog šećera gotovo prestala i drastično opala, jer je u to vreme došlo i do procvata u distribuciji i masovnom gajenju šećerne trske. Za razliku od magičnog javorovog soka, šećer od cvekle je mnogo jeftiniji za proizvodnju.

Kanada je zemlja u kojoj je javorov sirup zaštićen zakonom. U svakom slučaju, šećerni javor raste samo u Severnoj Americi, a kanadski javorov sirup se smatra najboljim i ima mnoge zdravstvene koristi. Prihvaćene su 3 vrste kategorizacije javorovog sirupa: klasa 1 (ekstra svetli), poznata i kao "AA", svetli - "A", srednja klasa - "B", amber (ćilibar) - "C" i tamna - "D"

Interesantan podatak je da se 80% svetskog javorovog sirupa proizvodi u kanadskoj provinciji Kvebek. Javorov sok se obično sakuplja u rano proleće, između kraja februara i kraja aprila. Najslađi javorov sirup proizvodi se u martu, jer se tada stabla prekrivaju lisnim pupoljcima, temperatura je iznad nule danju, a noću ispod nule.

Javorov sirup je potpuno bez masti i organski proizvod, iako prilično sladak, on je dijetetski proizvod. Javorov sirup je 100 posto alternativa šećeru u svim njegovim primenama u kuvanju.

Tehnologija ekstrakcije javorovog sirupa

Sastav javorovog sirupa

Ekstrakcija ove korisne i ukusne tečnosti sledi jednostavnu tehnologiju od pamtiveka do danas. U stablu drveta se buše rupe prečnika 1, 5 cm i dubine 5 cm.U njih se ubacuju cevi kroz koje slatki sok teče direktno u potrebne posude. Ovaj sok sadrži 96% vode.

Da bi se ovako sakupljen javorov sok zgusnuo, on mora da se ispari i na kraju se dobije pravi javorov sirup, a samo isparavanje zahteva dosta vremena. Važno je napomenuti da se u njega ne dodaju šećer, konzervansi, boje i arome. U proseku, 40 litara javorovog soka daje oko 1 litar javorovog sirupa ili mekog javorovog šećera.

Sastav javorovog sirupa

Zdrav javorov sirup praktično ne sadrži masti. Umesto štetne saharoze, sadrži slatku glukozu napravljenu od drveta i veliku količinu korisnih mikro elemenata.

U sastavu javorovog sirupa nalaze se visoke koncentracije fitohormona i, posebno, apscizinske kiseline. Javorov sirup C stepena ima manje vitamina i minerala od sirupa A klase, jer se prvo ekstrahuje sirup A, a zatim sirup namenjen za proizvodnju C stepena.

Karakteristika javorovog sirupa sa indeksom A je da nije tako sladak i da ima izražena dijetalna svojstva. Generalno, javorov sirup je veoma bogat kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, natrijumom i vitaminima B1, B2, B6, C. Javorov sirup je bogat mineralima prirodnog porekla kao što su cink, tiamin i kalcijum i mnogim drugim biološki aktivnim jedinjenjima koja su izuzetno dobra za naše zdravlje.

Izbor i čuvanje javorovog sirupa

Koristi od javorovog sirupa

Javorov sirup klase C je skuplji od klase A. Prilikom izbora magičnog napitka, osim cene, dobro je voditi se i konzistencijom i bojom. Pogledajte bocu - tečnost u njoj treba da bude providna bez ikakvog sedimenta i da ima tamno ćilibarnu boju.

Kada otvorite bocu javorovog sirupa, obavezno je držite dobro zatvorenu sa poklopcem na hladnom mestu. Da bi se očuvali kvaliteti sirupa, mora se čuvati u frižideru. Cena jedne bočice javorovog sirupa (250 ml) klase A je oko 10-11 evra, a klasa C dostiže 25-30 evra.

Upotreba javorovog sirupa u kulinarstvu

Kombinacija američkih palačinki i javorovog sirupa je pravi klasik. Dobra vest je, međutim, da se javorov sirup može uspešno koristiti i u slatkim i u slanim jelima. Kao zamena za šećer, javorov sirup se koristi u pićima i svim vrstama konditorskih proizvoda. U poređenju sa razredom A, javorov sirup razreda C je mnogo slađi i široko se koristi u kuvanju. Sa njim se pripremaju mnoge torte, palačinke, kolači, pite i drugo.

Koristi od javorovog sirupa

Američke palaččinke sa javorovim sirupom

Prirodni javorov sirup je ekološki prihvatljiv proizvod sa dokazanim dijetalnim svojstvima. Koristi se u dijeti za mršavljenje, za pročišćavanje tela i redukovanje telesne težine. Javorov sirup se smatra moćnim i efikasnim sredstvom za lečenje, a takođe je veoma efikasan u prevenciji raka, dijabetesa i gojaznosti.

Naučnici su pronašli preko 20 antioksidativnih jedinjenja u javorovom sirupu koja su efikasna u prevenciji raka i imaju jaka antibakterijska svojstva. U njegovom sastavu pronađene su visoke koncentracije fitohormona, a posebno apscizinske kiseline, čije supstance pružaju prirodnu zaštitu od dijabetesa i metaboličkog sindroma. Antioksidansi u javorovom sirupu su važan deo zdravog načina života. Oni neutrališu slobodne radikale i štite telo od njihovog opasnog dejstva.

Kanadski naučnici su ubedljivo dokazali da je javorov sirup najefikasniji u borbi protiv rasta ćelija raka u mozgu, prostati, plućima i dojkama.

Pored ove važne funkcije, javorov sirup vole mnoge dijete za mršavljenje.

Brojne studije tokom godina dokazale su važnost javorovog sirupa u održavanju jakog imunog sistema. Sadrži velike količine tako korisnih cinka i mangana, a njihov nedostatak u organizmu dovodi do smanjenja broja belih krvnih zrnaca, što značajno slabi imunološku odbranu.

Veruje se da je konzumiranje javorovog sirupa izuzetno korisno za muški reproduktivni sistem. Cink u javorovom sirupu blagotvorno deluje na zdravlje prostate. Naučnici kažu da nedovoljan unos važnih minerala povećava rizik od raka prostate. Zato muškarci apsolutno moraju da dobiju minerale koji su im potrebni, a javorov sirup je ukusan način da to urade.

Koristi javorovog sirupa se tu ne završavaju. Podržava zdravlje srca, opet zahvaljujući visokim količinama cinka u svom sastavu. Prisustvo cinka u javorovom sirupu je odličan način za zaštitu srca od opasnih bolesti kao što su ateroskleroza, moždani udar i drugi kardiovaskularni incidenti. Cink takođe štiti od štetnih efekata lošeg holesterola.

Dijeta sa javorovim sirupom

Domaća limunada sa javorovim sirupom

Ispostavilo se da je javorov sirup glavni i neizostavni sastojak u čuvenoj Master Cleanse dijeti (Limonada dijeta), koja uključuje sveže ceđeni sok od limuna, kajensku alevu papriku, javorov sirup i vodu.

Pogledajte: Detoks dijeta zvezda

Ne jedna ili dve holivudske zvezde, uključujući Bijonse, tvrde da je ova dijeta za relativno kratko vreme učinila čuda za njihovo telo. Dijeta brzo smanjuje težinu jer čisti organizam od pesticida i hemijskih dodataka hrani.

Ova dijeta koja traje 7 - 10 dana sa limunom uspešno uklanja toksine i stimuliše probavni sistem. Tokom dijete uzimaju se prirodna hrana i voda i gladovanje nije potrebno. Voće, povrće i riba su dozvoljeni, domaća limunada od 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna, 30 ml filtrirane vode i 2 kašike organskog javorovog sirupa, 1 prstohvat cimeta i prstohvat kajenske aleve paprike.

Štete od javorovog sirupa

Iako ima brojne zdravstvene koristi, javorov sirup ima i neke rizike. Iako sadrži važne hranljive materije i esencijalne antioksidante, ima mnogo šećera. To znači da nije koristan za dijabetičare i ljude koji su prekomerno gojazni. Ne treba ga konzumirati u prevelikim dozama, već u umerenim količinama kako bi se iz njega izvukla maksimalna korist.

Pogledajte još naših predloga za ukusne recepte sa javorovim sirupom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas