Čarobna snaga lipe

Čarobna snaga lipe

Juni mesec je nezamisliv bez arome cveta lipe! Cvet lipe u obliku infuzije ima diuretsko delovanje i olakšava san, ublažava iziritiranu sluzokožu upaljenog grla.

U početku su se koristili zeleni listovi i tek kasnije cvet. Čaj od lipe se često prepisuje za sitne probleme sa snom i kod nervnih stanja. Umirujući efekat cveta lipe pokazuju i mnoga istraživanja.

Cvetovi imaju diuretski efekat, ali se preporučuju i za lečenje veoma visokog krvnog pritiska, protiv masnih naslaga u krvnim sudovima (zato što širi krvne sudove) i kao analgetik kod migrene. U spoljašnjoj primeni cvet lipe pomaže kod ispucale kože, ujeda insekta i upale kože.

Efekat pojedinačnih sastojaka lipe nije objašnjen. U narodnoj medicini veoma vruć čaj se preporučuje za izazivanje znojenja i povećanje otpornosti na prehlade i grip. Neki od ovih efekata su zbog toplote čaja i njegove arome. Klinička proučavanja potvrđuju uspeh u lečenju oboljenja sličnih gripu kod dece, ali i u prevenciji prehlade i gripa.

Lipa se uspešno koristi za lečenje oboljenja gripa koja su praćena visokom temperaturom, ublažavaju kašalj, uzrokuju znojenje i povećavaju otpornost na infekcije.

Cvetovi se beru pre otvaranja cvetića i nakon toga se suše u tankim slojevima na otvorenom, ali ne smeju da se izkažu sunčevim zracima. Ne bi trebalo da pravimo velike zalihe viljke, zato što vremenom ona gubi svoju efektivnost.

Čarobna snaga lipe

Kao i sa svim biljkama, tako i sa lipom moramo biti pažljivi i da ne preterujemo. Da ne prekoračimo određenu dozu, zato što može narušiti funkciju srca.

Ljudi sa poremećajem rada srca pre nego što konzumiraju čaj od lipe treba da se konsultuju sa lekarom ili travarom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Osim za čaj, cvet lipe se koristi i u kuhinji. Njegov ukus veoma podseća na ukus šargarepe. Kod krem supe od šargarepe može da se koristi čaj od lipe bez šećea i jelo će imati bogatiji ukus.

Cvet lipe može da se doda i u jabukovo sirće. Šaku cveta zalijte jednom litrom sirćeta, dodajte malo kora limuna i 60 g meda, ostavite da odstoji jedan do dva dana i dve noći.

Pupoljci lista i mladi listovi mogu da se dodaju u salate, pupoljci mogu da se kisele kao kapar, zreli plodovi lipe mogu da budu samleveni i dodati u brašno. Mogu da se prave slatki želei i sirupi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest