Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Neverovatne koristi ulja crnog kumina

Neverovatne koristi ulja crnog kumina

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219372
Neverovatni koristi ulja crnog kumina

Nažalost, savremena medicina često ne prepoznaje alternativne terapije. Proces naučnog priznavanja efikasnosti lekovitih biljaka od strane lekara napreduje skokovima. Nije vredno objašnjavati zašto se to dešava. Mnogo je lakše pustiti super novi lek bez razgovora o nežnijim i ne manje efikasnim metodama lečenja tela.

Nedavne studije pokazuju da crni kumin ima sposobnost da inhibira ćelije raka. Ulje i ekstrakt semena timohinona moćni su u borbi protiv raka jetre, melanoma, limfoma, grlića materice, pankreasa, dojke, želuca, prostate, debelog creva i raka mozga.

Ulje crnog kumina se koristi vekovima za lečenje raka.

Prema dve studije iz Kine i Saudijske Arabije, ulje se vekovima koristilo u tradicionalnoj medicini za lečenje raka. Pored toga, postoje dokazi da ovaj proizvod može pomoći kod dijabetesa, kardiovaskularnih problema i bolesti bubrega.

Istraživanja pokazuju da timohinon ima antioksidativna svojstva i jača imunitet. Jedno je jasno: ulje crnog kumina izaziva apoptozu u ćelijama raka i ne utiče na imunitet. Ali, nažalost, savremena medicina to tek nedavno prepoznaje.

Ulje crnog semena je korisno u radioterapiji

Indijski naučnici su otkrili da mnogi pacijenti doživljavaju ozbiljne neželjene efekte tokom i nakon zračenja. Prve studije su, naravno, sprovedene na laboratorijskim miševima. Postojala je jedna grupa normalnih, zdravih miševa i druga grupa miševa sa tumorima.

Ekstrakt crnog kumina (100 mg po kg telesne težine) je dat miševima pre zračenja. Kumin je uspeo da zaštiti slezinu, jetru, mozak i creva miševa od štetnog dejstva zračenja na obe grupe. Naučnici su na ovaj način potvrdili zaštitni efekat crnog kumina na izlaganje zračenju obolelih od raka.

Ulje crnog kumina ubija ćelije raka pluća

Crni kumin

Prema naučnicima iz Saudijske Arabije, antioksidativna, antiinflamatorna i antibakterijska svojstva crnog kumina poznata su odavno. U laboratorijskim uslovima dokazali su aktivnost ulja crnog kumina protiv raka.

U laboratoriji, ćelije raka su izložene 0, 01 ml ulja i 1 ml ekstrakta, nakon čega je procenjena vitalnost ćelija. Kao rezultat delovanja ekstrakta i ulja, smanjuje se broj živih ćelija raka i menja se njihova ćelijska morfologija. Štaviše, stopa ćelijske smrti se povećavala sa većom koncentracijom ulja ili ekstrakta. Ćelije se smanjuju u veličini i gube normalan izgled.

Komponente crnog kumina ubijaju ćelije raka mozga

Istraživači sa Univerziteta Ohajo zaključuju da postoji potreba za dodatnom terapijom za lečenje glioblastoma (najagresivnijeg malignog tumora mozga).

Istraživanje se fokusiralo na timohinon u crnom kuminu jer prirodna fitokemikalija ima snažna antitumorska svojstva.

Otkrili su da timohinon ima selektivna citotoksična svojstva na ljudskim ćelijama. Ubija ćelije raka, a zdrave ćelije ostavlja netaknutima.

Takođe se pokazalo da selektivno inhibira ćelije raka mozga i kičmene moždine bez ometanja aktivnosti zdravih ćelija u mozgu i kičmenoj moždini.

Ekstrakt je pokazao sposobnost da inhibira gene autofagije u ćelijama raka. Autofagija zapravo promoviše dalji rast ćelija raka, pomažući u proizvodnji ćelijske energije.

Ako se ovaj proces zaustavi, pati proizvodnja energije, što dovodi do regresije tumora i produženog preživljavanja zahvaćenih organa. Ovo zapravo pokazuje da je timohinon nova strategija lečenja raka u 21. veku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest