Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Neverovatne koristi konzumacije graška

Neverovatne koristi konzumacije graška

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
49
Grašak

Zelena biljka je poznata još od davnina po svojim hranljivim kvalitetima i po činjenici da deluje kao afrodizijak. U stvari, mnogi savremeni naučnici su takođe potvrdili da grašak jača seksualni nagon.

Dobro je poznato su jela od graška korisna za ukupno stanje organizma, zbog svog visokog sadržaja proteina, mikroelemenata, različitih vitamina.

Grašak je jedan od malog broja članova porodice mahunarski koji se prodaje u svežem stanju, ali to je samo otprilike 5% uzgajanog grašja, ostali se nudi zamrznut ili konzervisan.

Zamrznuti grašak se više preferira od konzerviranog, s obzirom na to da čuva svoje ukuse i ima niži sadržaj natrijuma.

Grašak obezbeđuje hranljive materije koje su važne za održavanje čvrstine kostiju. On je izvor vitamina K, od kog delove naše telo pretvara u K2 koji ativira osteokalcin - osnovni protein u kostima koji spušta molekule kalcijuma u unutrašnjost kosti.

Pire od graška

Konzumacijom graška možete da zaustavite nadutost stomaka, da postignete ubrzavanje metabolizma u organizmu i lako da smršate. Jela od graška pri redovnoj upotrevi smanjuju rizik od raka, kardio-vaskularnih oboljenja.

Zrna graška su dobar izvor vlakana, kojih ima više od 4 grama u svakoj polovini čaše porcije. Dovoljan unos vlakana je od odlučujućeg značaje ne samo za dobro varenje, nego i za zdravlje debelog creva. Oni takođe pomažu u smanjivanju rizika od mnogih hroničnih oboljenja.

Grašak takođe služi kao veoma dobar izvor folne kiseline i vitamina B6. Oni pomažu da se smanji povećavanje metaboličkog sekundarnog proizvoda, nazvanog homocistein koji može ometati umrežavanje kolagena, što dovodi do siromašne međućelijske materije kostiju i do osteoporoze.

Grašak sadrži gvožđe i minerale, neophodne za normalno stvaranje ćelija krvi, čiji nedostatak dovodi do anemije, umora i smanjuje imunološku zaštitu.

Prema stručnjacima pola čaše graška ima toliko proteina, koliko jedna supena kašika kikiriki putera, bez masti koju on sadrži.

Ako volite grašak, preporučujemo da probate našte recepte za:

- pile sa graškom;

- grašak u rerni;

- ili ukusnu krem supu od graška;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest