Japanska jabuka je jedno od najkorisnijeg jesenjeg voća. U njoj ima antioksidanasa, vitamina i aminokiselina, čija kombinacija nosi neverovatne koristi za telo i naš organizam.
Voće je relativno novo. Ono se po prvi put otkriva sredinom 19. veka u Kini i Japanu. Kod nas je još poznat kao medovina zbog svog slatkog, blago kiselkastog ukusa. Japanske jabuke imaju mnogo primena. One se koriste kako za kuvanje, tako i za lečenje i za negu kose. Evo koje su njihove koristi:
Japanska jabuka je izuzetno korisna za štitnu žlezdu, zbog velikih količina joda u njenom sastovu. Pored njega, zadivljujući su i nivoi kalijuma - 100 miligrama kalijuma na 100 grama voća. Ono poboljpava fizičku izržljivost i moždanu aktivnost. U voću se otkrivaju još i fosfor, mangan, kalcjum, magnezijum i med.
Od vitamina u japanskim jabukama najaktivniji je provitamin A, kao i vitamini B1, B2, E, C i P.
Japanska jabuka se koristi za spoljašnje lečenje rana. Sa mesastim delom svežeg voća se stavlja obloga na njih koja pomaže u brzom zarastanju. Osušeni i izmrvljeni listovi japanske jabuke se koriste od izliva krvi.
Napitak od omotača plodova japanske jabuke se koristi za lečenje kašlja i prehoade. Aktivne materije otpušavaju disajne puteve od upalnog sekreta.
Kombinacija fosfora, kalcijuma i gvožđa čini japansku jabuku jednim od najboljeg voća za trudnice i dojilje. Svi vitamini u japanskoj jabuci, u kombinaciji sa pektinom i karotinom koje sadrži, čine je izuzetno moćnim stimulatorom imunološkog sistema. Njena konzumacija poboljšava vid i pomaže u radu srca.
U japanskoj jabuci ima magnezijuma koji je jedan od najmoćnijih sredstava za usporavanje starenja. On je isto toliko važan za organizam, koliko i vazduh i voda. Međutim, vremenom naše telo prestaje da sintetizuje magnezijum i on treba da bude unet putem alternativnih izvora kakve su japanske jabuke. On antivira više od 300 različitih biohemijskih reakcija, što ga pretvara u jedan od elemenata koji su životno potrebni za naše zdravlje.
Testovi su dokazači da redovna konzumacija japanske jabuke smanjuje krvni pritisak, stres i depresije. Ona pomaže kod nesanice i sprečava formiranje kamenja u bubrezima.
Japanske jabuke se preporučuju kod dijabetesa, s obzirom na to da imaju sposobnost da ublaže simptome. Međutim, u zrelom stanju šećer u njih je dosta visok - do 17-18%. Vlakna i pektin u njih pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi. Osim toga, zasićuju što pomaže u kontrolisanju apetita.
U njima se otkrivaju aktivni shibuol i betulinic acid - jedni od najmoćnijih sredstava za sprečavanje raka. U Japanu se od japanskih jabuka proizvodi sake.
Japanske jabuke se koriste kao aktivno sredstvo u borbi sa celulitom. Za cilj se izgnječi 1 jabuka i pomeša se sa talogom iz kafe. Problematična mesta se mažu dobijenim pilingom tri puta nedeljno. Realni rezultati se primećuju nakon otprilike tri meseca.
Maska od japanske jabuke čini kožu glatkom i mekanom. Za taj cilj jedna jabuka se izgnječi i pomeša se sa malo limunovog soka i jednim žumancetom. Japanske jabuke se uspešno dodaju u salate, a zamrznute mogu da se konzumiraju umesto sladoleda.
Miris voća se koristi kao sredstvo protiv insekata. Za cilj je potrebno prosto da ostavite jednu japansku jabuku na mesto gde se sakupljaju.