Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Neverovatne koristi japanske jabuke

Neverovatne koristi japanske jabuke

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2502
Japanska jabuka je mnogo korisna

Japanska jabuka je jedno od najkorisnijeg jesenjeg voća. U njoj ima antioksidanasa, vitamina i aminokiselina, čija kombinacija nosi neverovatne koristi za telo i naš organizam.

Voće je relativno novo. Ono se po prvi put otkriva sredinom 19. veka u Kini i Japanu. Kod nas je još poznat kao medovina zbog svog slatkog, blago kiselkastog ukusa. Japanske jabuke imaju mnogo primena. One se koriste kako za kuvanje, tako i za lečenje i za negu kose. Evo koje su njihove koristi:

Japanska jabuka je izuzetno korisna za štitnu žlezdu, zbog velikih količina joda u njenom sastovu. Pored njega, zadivljujući su i nivoi kalijuma - 100 miligrama kalijuma na 100 grama voća. Ono poboljpava fizičku izržljivost i moždanu aktivnost. U voću se otkrivaju još i fosfor, mangan, kalcjum, magnezijum i med.

Od vitamina u japanskim jabukama najaktivniji je provitamin A, kao i vitamini B1, B2, E, C i P.

Japanska jabuka se koristi za spoljašnje lečenje rana. Sa mesastim delom svežeg voća se stavlja obloga na njih koja pomaže u brzom zarastanju. Osušeni i izmrvljeni listovi japanske jabuke se koriste od izliva krvi.

Napitak od omotača plodova japanske jabuke se koristi za lečenje kašlja i prehoade. Aktivne materije otpušavaju disajne puteve od upalnog sekreta.

Kombinacija fosfora, kalcijuma i gvožđa čini japansku jabuku jednim od najboljeg voća za trudnice i dojilje. Svi vitamini u japanskoj jabuci, u kombinaciji sa pektinom i karotinom koje sadrži, čine je izuzetno moćnim stimulatorom imunološkog sistema. Njena konzumacija poboljšava vid i pomaže u radu srca.

Japanska jabuka

U japanskoj jabuci ima magnezijuma koji je jedan od najmoćnijih sredstava za usporavanje starenja. On je isto toliko važan za organizam, koliko i vazduh i voda. Međutim, vremenom naše telo prestaje da sintetizuje magnezijum i on treba da bude unet putem alternativnih izvora kakve su japanske jabuke. On antivira više od 300 različitih biohemijskih reakcija, što ga pretvara u jedan od elemenata koji su životno potrebni za naše zdravlje.

Testovi su dokazači da redovna konzumacija japanske jabuke smanjuje krvni pritisak, stres i depresije. Ona pomaže kod nesanice i sprečava formiranje kamenja u bubrezima.

Japanske jabuke se preporučuju kod dijabetesa, s obzirom na to da imaju sposobnost da ublaže simptome. Međutim, u zrelom stanju šećer u njih je dosta visok - do 17-18%. Vlakna i pektin u njih pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi. Osim toga, zasićuju što pomaže u kontrolisanju apetita.

U njima se otkrivaju aktivni shibuol i betulinic acid - jedni od najmoćnijih sredstava za sprečavanje raka. U Japanu se od japanskih jabuka proizvodi sake.

Japanske jabuke se koriste kao aktivno sredstvo u borbi sa celulitom. Za cilj se izgnječi 1 jabuka i pomeša se sa talogom iz kafe. Problematična mesta se mažu dobijenim pilingom tri puta nedeljno. Realni rezultati se primećuju nakon otprilike tri meseca.

Maska od japanske jabuke čini kožu glatkom i mekanom. Za taj cilj jedna jabuka se izgnječi i pomeša se sa malo limunovog soka i jednim žumancetom. Japanske jabuke se uspešno dodaju u salate, a zamrznute mogu da se konzumiraju umesto sladoleda.

Miris voća se koristi kao sredstvo protiv insekata. Za cilj je potrebno prosto da ostavite jednu japansku jabuku na mesto gde se sakupljaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest