Kumin je jednogodišnja biljka – začin. Uzgaja se u Indiji, Egiptu, Siriji, Čileu i Maroku.
Plodovi - seme kumina, koriste se kao začin. Gorkog je ukusa, pikantnog i jedinstvenog ukusa po kojem su jela sa kuminom uvek prepoznatljiva od prvog zalogaja.
Kumin je bio popularan i pristupačan začin u srednjem veku za Evropljane. A danas je to jedan od najkorišćenijih orijentalnih začina, koji se najčešće koriste u musakama, ćufticama, istočni humus i raznim jelima sa jagnjetinom ili orijentalnim zalogajima.
Koristi od kumina
1. Poboljšava vid;
2. Pomaže kod kolika kod beba;
3. Ima diuretički efekat;
4. Blagotvorno deluje na gastrointestinalni trakt. Koristi se kada postoje problemi sa varenjem;
5. Kumin se koristi kao antiinflamatorno sredstvo. Koristi se kod pacijenata sa astmom i bronhitisom;
6. Izvor vitamina E;
7. Kumin se koristi kod bolesti bubrega;
8. Koristan je kod kožnih oboljenja;
9. Koristi se kao antifungalni agens;
10. Koristi se i za mršavljenje;
11. Kumin povećava lučenje majčinog mleka kod dojilja. Izuzetno je koristan za ženu koja doji;
12. Sadrži veliku količinu kalcijuma. Obogaćuje majčino mleko kalcijumom, što je izuzetno korisno za bebu;
13. Pomaže kod visokog pritiska;
14. Pogodan je za oslabljen imuni sistem, kao imunostimulans;
15. Preporučuje se za multiplu sklerozu;
16. Koristi se za kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara;
17. Njegova upotreba pomaže u poboljšanju moždane aktivnosti.
Potencijalna šteta od kumina
Uprkos navedenim koristima od kumina, treba biti veoma oprezan sa njegovom upotrebom. Pored koristi, ima i štete. Neke od njih su:
1. Može izazvati mučninu;
2. Ima narkotično dejstvo;
3. Ne preporučuje se upotreba kumina tokom trudnoće. Ako se pretera, može dovesti do abortusa;
4. Prekomerna upotreba kumina može izazvati alergijsku reakciju;
5. Može izazvati pospanost.
Pogledajte još:
Komentari