Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Šta je umami?

Šta je umami?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
901
Umami - peti ukus

Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.

Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates.

Ukus umamija

Umami se prevodi kao prijatan pikantan ukus i opisuje se kao bujon. Možete iskusiti ukus umamija u hrani koja sadrži visok nivo mononatrijum glutamata kao što su parmezan, morske alge, miso i pečurke.

Glutamat ima složen ukus. Mononatrijum glutamat, ili MSG, često se dodaje u hranu da bi se dodao ukus umamija. U doslovnom prevodu sa japanskog, umami znači ukusan.

Po opisu, umami ima blag, ali trajan ukus povezan sa salivacijom, stimulisanjem grla, krova i zadnjeg dela usta. Ne smatra se poželjnim kao samostalan miris, ali dodaje složenost kada je uparen sa drugim ukusima.

Istorija ukusa umami

Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985. Međunarodni simpozijum Umami koji je održan na Havajima definisao je umami kao naučni termin za ovaj peti ukus. Da bi mogao da stoji samostalno, morao je da ispuni određene kriterijume.

Različiti ukusi

Istraživači su dokazali da se ne proizvodi kombinacijom drugih primarnih ukusa, već je samostalan ukus. Takođe ima svoj specifični receptor ukusa.

Upotreba glutamata u kuvanju ima dugu istoriju. Fermentisani riblji sosovi, koji su bogati glutamatom, bili su široko korišćeni u starom Rimu. Fermentisani sosovi od ječma bogati glutamatom korišćeni su u srednjovekovnoj vizantijskoj i arapskoj kuhinji, a fermentisani riblji sosovi i soja sosovi imaju istoriju koja datira još od trećeg veka u Kini.

Umami je postao popularan kao aroma za proizvođače hrane koji pokušavaju da poboljšaju ukus hrane sa niskim sadržajem natrijuma. Kuvari podižu svoju kuhinju tako što prave umami bombe, koje su jela napravljena od nekoliko umami sastojaka kao što je riblji sos.

Pečurke su namirnica sa petim ukusom - umami

Neki su sugerisali da bi on mogao biti razlog popularnosti kečapa.

Umami ukus se može naći u velikom broju namirnica, tako da ne morate da idete u specijalizovanu prodavnicu da biste uživali u njegovom ukusu. Namirnice sa visokim vrednostima ovog ukusa su: losos, razne vrste pečuraka, kiseli kupus, meso, nešto povrća i na kraju, ali ne i najmanje važno – majčino mleko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest