Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Fourme d'Amber - šta treba da znamo

Fourme d'Amber - šta treba da znamo

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516156
Fourme d'Amber - šta treba da znamo

Fourme d'Amber je dostojan konkurent gorgonzoli, stiltonu i danskom plavom siru.

Ime ovog sira potiče od malog grada Amber, koji se nalazi na obroncima planinskih lanaca Fores. Fourme d'Amber (Fourme d'Ambert) je sir od kravljeg mleka. Prekriven je tankom suvom korom, sive ili crvenkaste boje. Lako se razlikuje po obliku koji je prilično neobičan u poređenju sa drugim vrstama sira i predstavlja cilindar težine oko 2 kg, visine 19-20 cm i prečnika 13 cm. Smatra se jednim od najdelikatnijih plavih sireva.

Reč fourme, kao i sama francuska reč fromage (sir), potiče od reči forme (forma), koja označava cilindrični oblik. Bez obzira da li je to istina ili ne, ljudi u Auvergneu tvrde da sir Fourme d'Amber postoji još od vremena Rimskog carstva, koje je postepeno osvajalo Galiju.

Tokom vekova Fourme d'Amber se proizvodio isključivo na seoskim farmama. Zreli sir se prodavao na lokalnim pijacama. Trijumf ove vrste sira bio je 9. maja 1972. godine, kada je Fourme d'Amber /de Montbrison/ dobio prvi sertifikat kvaliteta.

Prva operacija pripreme ovog sira se izvodi u velikoj posudi gde se mleko cedi. Kvalitet budućeg sira već u velikoj meri zavisi od ove faze. Mleko u kadi se zagreva na 32 stepena.

Dodaje mu se penicilin da bi se formirala buđ, a sirilo se koristi za podsirivanje. Kuvana masa se zatim usitnjava i mesi više od sat vremena (da se odvoji surutka).

Druga faza pripreme je slaganje kuvane mase u forme. Prilikom gnječenja sitnog sira svako zrno je prekriveno tankim filmom. Ovaj film sprečava lepljenje zrna tokom postavljanja u kalupe. Plemenite plesni će se formirati u nastalim šupljinama.

Sir Amber

Treći korak je uklanjanje seruma. Forme sa prokuvanom masom stavljaju se u topliju prostoriju na dan, pri čemu se više puta okreću. Na ovaj način se serum drenira. Budući sir dobija svoj konačni, cilindrični oblik i težinu (oko 2 kg).

Četvrta faza je soljenje sira. On se ručno posipa finom solju ili se potapa u salamuru na nekoliko sati. Posle soljenja sir treba da odstoji dva dana u dobro provetrenoj prostoriji za „odmor”.

Peta faza je bušenje sira debelim dugim iglama. Na ovaj način se prave ventilacioni prolazi, jer je za razvoj plesni potreban kiseonik. Zahvaljujući ovim pokretima, buđ će se normalno razvijati tokom zrenja sira. Ova operacija se sada može mehanizovati.

Konačno, poslednji korak je sazrevanje. Sazrevanje se odvija u hladnoj prostoriji. Prva buđ se pojavljuje nakon nekoliko dana. Da bi Fourm d'Amber dobio karakterističan delikatan ukus i aromu, potrebno vam je najmanje 28 dana. Statističke studije pokazuju da oko 20% francuskih porodica redovno konzumira Fourme d'Amber.

Ovaj sir se smatra jednim od najukusnijih među francuskim sirevima, iako je jeftiniji od Rokfor sira. Francuski stručnjaci za hranu ga preporučuju čak i deci. U regionu planina Forez, klima je prilično kontinentalna, leta su veoma topla, ali zime mogu biti duge i hladne (po francuskim standardima, naravno). Krave pasu na nadmorskoj visini od 600 do 1.600 metara. Planinski vazduh i bogata vegetacija na planinskim padinama obezbeđuju odličan kvalitet mleka.

Sadržaj masnoće u Siru Fourme d'Amber je oko 28-29%.

Energetska vrednost - 330-370 kcal / 100 grama.

Zelena salata sa amberom

Boja Fourme d'Amber je bleda, blago kremasta. Zelenkasto-plavkasta gnezda plesni su manje-više ravnomerno raspoređena po siru. Tanka, prirodna kora obično je prekrivena malom količinom pahuljaste, beličaste buđi.

Konzistencija Fourme d'Amber je gusta, ne može se nazvati veoma mekom, ali je istovremeno nežna, blago masna.

Aroma sira Fourme d'Amber je mekana, blago začinjena. Ukus nije mnogo složen i ne baš svetao, ali dobro izbalansiran. Salinitet je umeren, ali može biti iznad proseka.

Poznavaoci vina mogu da uživaju u siru sa soternom i drugim desertnim vinima, kao i u punim crvenim kao što su Rhone, Pinot Noir i Sirah. Probajte sir sa hlebom i voćem, ili ga izmrvite preko zelenih salata i u dodajte u predjela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest