Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Šta da jedemo kod upale prostate - prostatitisa

Šta da jedemo kod upale prostate - prostatitisa

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Šta da jedemo kod upale prostate?

Za lečenje apsolutno bilo koje bolesti važni su ne samo lekovi, već i način života, u kojem glavna uloga pada na ishranu. Proizvodi i način pripreme su važan element u lečenju prostatitisa kod muškaraca.

Šta je upala prostate - prostatitis i kako hrana utiče na održavanje i lečenje ovog problema koji pogađa više od polovine muške populacije širom sveta dok stari?

Definicija bolesti prostatitis i simptomi bolesti

Adenom prostate je benigna formacija koja se razvija kod muškaraca, u kojoj se prostatna žlezda upali, patološki povećava u veličini, narušavajući uobičajeni tok urina. Vremenom se javlja neprijatan pritisak na urinarni kanal. Kontrakcija prostatičnog dela uretre dovodi do poremećaja mokrenja. Smatra se da je prostatitis abnormalnost koja se vremenom javlja kao rezultat promena izazvanih radom žlezde.

Dijagnoza bolesti se uspostavlja na osnovu pritužbi pacijenta, istorije razvoja bolesti, podataka rektalnog pregleda. Dalji pregledi se sprovode uz pomoć opreme.

Specijalista za lečenje pristupa izboru metode lečenja prostatitisa individualno za svakog pacijenta. U prisustvu slabih znakova poremećaja mokrenja, sprovodi se medicinski tretman efikasnim preparatima. Ako simptomi bolesti napreduju, primenjuju se različite neinvazivne procedure. U prisustvu velike formacije, hirurzi nude pacijentu hirurško uklanjanje žlezde.

Postoje akutne i hronične manifestacije bolesti, koje se mogu kontrolisati ne samo lekovima, već i ishranom. Pravilno odabrana dijeta za prostatitis ima suštinsku ulogu u procesu lečenja.

Potrebe u ishrani za prostatitis

Prostatitis

Hrana za prostatitis kod muškaraca se bira prema mnogim faktorima. Najvažnije su:

- Priroda bolesti;

- Forma i stadijum, kao i osobenosti njenog pojedinačnog toka;

- Stanje drugih organa i sistema u telu.

U svakom konkretnom slučaju, prirodu dijete određuje lekar koji prisustvuje i nutricionista. Pošto je jedan od faktora koji izazivaju razvoj adenoma višak kilograma, nutricionisti preporučuju uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima, elementima u tragovima i vlaknima. Da bi se smanjio obim žlezdanog tkiva, treba koristiti više proizvoda koji sadrže polinezasićene kiseline, cink i selen.

Lekovita ishrana za prostatitis treba da zadovolji sve energetske potrebe tela. Sa nedovoljnom količinom proteina, biljnih masti i ugljenih hidrata u organizmu, kao rezultat nepravilne ishrane, dolazi do iscrpljenosti, što dovodi do narušavanja rada svakog unutrašnjeg organa, uključujući i prostatu.

Dnevna količina kalorija treba da bude između 2500-2800. Proteini treba da budu do 100 g, ne prelazeći 85-90 g. Ugljeni hidrati se preporučuju do 350-400 g dnevno, a masti - do 70 grama, a većina treba da bude biljnog porekla. Tečnost treba da bude do 1, 5 litara dnevno.

Glavni zahtevi se mogu sažeti na sledeći način:

- Dijeta za prostatitis treba da bude na biljnoj bazi;

- Jelovnik treba da se sastoji uglavnom od voća i povrća;

- Dijeta treba da sadrži malo štetnih masti i puno vlakana;

- Jednostavni šećeri uključeni u njega zahtevaju maksimalno ograničenje.

Zabranjena hrana kod upale prostate

Šta da jedemo kod upale prostate - prostatitisa

Postoje štetne namirnice i napici za prostatu čiju upotrebu treba svesti na minimum ili potpuno isključiti iz procesa ishrane, jer je njihov uticaj na prostatu nepovoljan, a ponekad i veoma štetan.

Evo namirnice koje treba isključiti iz dijete kod upale prostate:

- Previše jaka, začinjena i slana hrana - izlučuju se urinom, a to dovodi do iritacije sluzokože prostate i podstiče zapaljenske procese u njoj;

- Testenine treba svesti na minimum;

- Moraju se eliminisati nusproizvodi životinjskog porekla, a to su bubrezi, jetra, pluća, srce, mozak životinja;

– Unošenje nekih mahunarki treba svesti na minimum – odnosi se na pasulj i sočivo;

- Masno meso - povećana konzumacija masti životinjskog porekla povećava rizik od intenziviranja simptoma prostatitisa, zbog taloženja holesterola na krvnim sudovima, što narušava cirkulaciju krvi prostate;

- Gazirani napici treba smanjiti što je više moguće - ona ​​takođe iritiraju sluzokožu i izlučuju se urinom;

- Alkohol je ozbiljan faktor jer se njegovo potpuno ograničenje retko dopada muškarcima. Iz tog razloga se preporučuje da ne pijete više od 100 g žestokih pića kao što su žestoki alkohol i 200 g vina dnevno, na primer prirodnog, najbolje crvenog ili 500 mililitara piva. Alkoholna pića neproverenog kvaliteta mogu povećati rizik od upale zbog aditiva u njima.

Zdrava hrana za prostatitis

Šta da jedemo kod upale prostate - prostatitisa

Posebnu pažnju treba obratiti na preporučene sastojke, koji su sastavni deo brzog oporavka. Pre svega, to su luk i beli luk koji imaju izražena antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Takvi sastojci hrane, čak i senf ili ren, mogu se bezbedno dodati u bilo koje jelo, što ga čini najvrednijim za prostatitis. Proizvodi koji moraju biti uključeni u ishranu muškaraca sa prostatitisom su:

- žitarice;

- supe sa niskim sadržajem masti;

- ulja biljnog porekla;

- kiseli mlečni napici;

- nemasne vrste ribe, morskih plodova, posebno škampi;

- Pileće i zečje meso;

- Semenke bundeve i orasi;

- Povrće kao što su kupus, šargarepa, bundeva, paradajz, cvekla;

- Voće, ali ne zaslađeno;

- male porcije meda;

- Mekinje;

- Sušeno voće.

Primer menija za prostatitis

Šta da jedemo kod upale prostate - prostatitisa

Ako pratite dijetu za prostatitis, treba se pravilno hraniti, a terapeutska ishrana treba da bude raznovrsna, hranljiva i korisna. Ovo nije teška dijeta koja izaziva dosadu, napetost i depresiju, već prilika da probate omiljena jela i nikako ne odustajete od mesnih proizvoda. Uz pravilnu ishranu i dobru hidrataciju, ovi zdravstveni problemi mogu nestati.

Evo primera dnevne ishrane koja ne iritira upaljenu prostatu:

1. Doručak - kaša sa mlekom, sendvič sa raženim hlebom i maslacem, zeleni čaj. Takođe možete pripremiti porciju nemasnog sira i niskokalorijskog jogurta, nezaslađenog svežeg voća;

2. Ručak - čorba od povrća, deo kuvane piletine, sok od paradajza, začinsko bilje. Alternativni predlog je da se porcija ribe pripremi sa krompirom, ali je potrebno ograničiti upotrebu krompira, riba treba da se dinsta, a piće treba da bude sok od bobica ili ajrana;

3. Tokom večere sa prostatitisom, bolje je da osoba izabere ribu, pileće ili zečje meso, uz prilog od povrća na pari. Biljne čorbe ili zeleni čaj su pogodna pića za jela.

Racionalno odabrana dijeta za prostatitis je uspešna dopuna svakom pristupu lečenja. Činjenica je da neki prehrambeni proizvodi, posebno oni koji deluju kao alergeni, mogu izazvati zapaljenske reakcije koje mogu pogoršati prostatitis ili otežati lečenje. Pridržavanje dobro odabrane dijete kod ove bolesti može značajno poboljšati rezultate lečenja, posebno kod hronične forme prostatitisa.

Pogledajte takođe:

- Babin zub protiv prostatitisa;

- Zdrava hrana za prostatu

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest